За словами начальника ГУ ДФС у Вінницькій області Мирослава Продана із загальної суми єдиного податку, сплаченого до місцевих бюджетів за січень-жовтень 2015 року, майже 195,9 млн. грн. – це внесок громадян – підприємців. Решта припадає на юридичні особи. 

Високопосадовець нагадує, що нині на Вінниччині платниками єдиного податку зареєстровано понад 55 тисяч суб’єктів підприємництва області. Понад 88 відсотків із них – фізичні особи-підприємці.

Нагадаємо, юридична особа, яка є платником інших податків і зборів відповідно до норм Податкового кодексу України, один раз протягом календарного року може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування. Для цього необхідно подати заяву до підрозділу фіскальної служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Додамо, право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови не перевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку (п. 292.16 ст. 292 ПКУ).

Згідно з п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ обсяг доходу для платників єдиного податку третьої групи юридичних осіб – суб’єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми, протягом календарного року не повинен перевищувати 20 млн. гривень.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених гл.1 р.XIV ПКУ.

Враховуючи вищенаведене, у разі прийняття юридичною особою рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року заява до підрозділу фіскальної служби подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового року разом із розрахунком доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Отже, дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період що залишився до кінця року після подання заяви.



Переглядів: 3120
Поширень: 0