Головне управління ДФС у Вінницькій області ще раз нагадує, що громадяни, які отримували доходи не від податкових агентів або іноземні доходи тощо; особи, які здійснювали незалежну професійну діяльність та  підприємці - загальносистемники зобов’язані відзвітувати про результати своєї діяльності та/або про отримані доходи протягом 2015 року шляхом подання декларації про майновий стан і доходи.

Звітувати необхідно за новою формою декларації затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015р. №859, яка введена в дію з  01 січня поточного року. Щодо правильності складання звітності, то у нагоді стане Інструкція про її заповнення, яка також прописана у вищевказаному наказі.

Отож, заповнюючи нововведену форму декларації незабудьте вказати у рядку 8 розділу І  категорію платника, який подає звітність, а саме: громадянин; особа, яка здійснює незалежні професійну діяльність або підприємець (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

Окрім  того, у разі  отримання доходів, які не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до ст. 165 ПКУ, відомості про ці доходи та загальну річну суму доходу  необхідно зазначити в деклараційній звітності. Наприклад, фізична особа – підприємець перебувала у першому півріччі на спрощеній системі оподаткування та отримала дохід у розмірі 100 тис. грн., у другому півріччі - на загальній системі оподаткування та отримала дохід у розмірі 10,0 тис. грн., з них чистий оподатковуваний дохід – 5 тис. грн., інші доходи не отримувались. При заповненні розділу ІІ нової форми декларації сума доходу на спрощеній системі оподаткування – 100 тис. грн. – зазначається в графі 3 рядків 11.1 та  11 «доходи, які не підлягають оподаткуванню». Сума оподатковуваного доходу, отримана та загальній системі оподаткування, — 5,0 тис. грн. - зазначається в графі 3 рядка 10.7 «доходи, отримані фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування». У графі 3 рядка 12 зазначається загальна сума отриманого доходу - 105,0 тис. грн.

Нагадаємо також про наявність чотирьох додатків, які додаються до декларації та  передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу: при отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, при операціях з інвестиційними активами, при отриманні іноземних доходів та самозайнятими особами.

Інформація щодо отриманих доходів, відомості щодо утриманого (сплаченого) податку/збору та визначені податкові зобов'язання за операціями з нерухомим/рухомим майном, спадщини (дарування) та надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) відображаються в новій формі декларації, а не в окремих додатках. Разом з тим, відомості щодо нерухомого та/або рухомого майна, яке надається в оренду (суборенду), зазначаються у розділах 7 та 8 нової форми  декларації.

Крім того, у категоріях об'єктів нерухомого/рухомого майна тепер необхідно вказувати не назви об'єктів, а номер, що відповідає категорії об'єкта.

Якщо платник бажає скористатися правом на податкову знижку, то сума податку, на яку мають зменшитися податкові зобов'язання у зв'язку з використанням такого права, розраховується лише в розділі III нової форми декларації без заповнення додатка, як це було раніше. При цьому не потрібно зазначати реквізити документів, які підтверджують понесені витрати, а вказуються лише категорії понесених витрат та загальна сума фактично здійснених витрат протягом звітного податкового року (рядок 13 та 14).

Акцентуємо увагу, що норма пп. 166.3.4 ПКУ щодо права на податкову знижку за витратами, понесеними для компенсації вартості платних послуг з лікування, відповідно до п.1 р. XIX  прикінцевих положень ПКУ набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинності закон про  загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування. На сьогодні такий закон не прийнято, а, отже, платники відшкодувати понесені витрати за платні послуги з лікування не зможуть. Відповідно за 2015 рік категорія витрат за номером «4» платниками податків не заповнюється.

Також слід зазначити, що з 01.01.2016 платники податку мають право на повернення податку на доходи фізичних осіб при від’ємній різниці за результатами перерахунку податку відповідно до пп. «є» п.176.1 ПКУ.  Додаток  Ф1 до  нової форми декларації доповнено рядком, в якому відображається сума податку, що підлягає поверненню з бюджету за результатами такого перерахунку.

У додатку Ф2 до нової форми декларації здійснюється розрахунок податкових зобов’язань  з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами. У рядку 4.1 додатка Ф2 відображається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами (інвестиційний прибуток), з якого розраховується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування, відображається в рядках 5.2 та 5, а сума військового збору - рядках 6.2 та 6 додатка Ф2 до декларації.

У разі отримання протягом звітного податкового року доходів з джерел за межами України виникає обов’язок щодо заповнення додатка ФЗ до нової форми декларації. У графі 8 додатка Ф3 відображається сума податку  на доходи фізичних осіб, нарахованого за ставками, визначеними в п. 167.1 ПКУ, без врахування сум податків, сплачених за кордоном, що зараховуються в Україні. Зменшення річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за  кордоном, здійснюється в декларації шляхом відображення такої суми у рядку 22 нової форми декларації. Сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування, відображається в графі 9 додатка Ф3.

Розрахунок оподатковуваного доходу від провадження підприємницької діяльності та провадження незалежної професійної діяльності здійснюється окремо за доходами в додатку Ф4 до нової форми декларації.

Розділ І та ІІ додатка Ф4 до нової форми декларації заповнюється фізичними особами - підприємцями, крім осіб, що обрали  спрощену систему оподаткування, за результатами звітного податкового року та підприємцями, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування.

Слід зазначити, що фізичні особи - підприємці при поданні річної податкової декларації  поряд з доходами від  підприємницької діяльності мають зазначити (за наявності)  інші доходи з джерел їх походження з України  та іноземні доходи.

Розділ IIІ та ІV додатка Ф4 до нової форми декларації заповнюється особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

У додатку Ф4 передбачено визначення податкових зобов’язань окремо для податку на доходи фізичних осіб та військового збору. У разі якщо за результатами остаточного розрахунку ПДФО за результатами звітного податкового року  фізична особа - підприємець має надміру сплачені податки (від’ємне значення), така сума податку включається до рядка 5.2 додатка Ф4 та рядка 21 нової форми декларації.

Додатково нагадаємо, що подати Декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік до податкової інспекції за місцем проживання (прописки) мають громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність  до 1 травня 2016 року (останній день подання – 3 травня 2016 року). Для підприємців, які  в минулому році працювали на загальній системі оподаткування, кінцевий термін подання декларації – 9 лютого поточного року.

Подати декларацію можна особисто або уповноваженою на це особою; поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації) або засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, але не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Додаткову інформацію щодо заповнення  та подання декларації можна отримати в Центрах обслуговування платників при податкових інспекціях області або скористатися банером «Декларуємо по-новому» на сайті ДФС України.



Переглядів: 2286
Поширень: 0