Відділом боротьби з  відмиванням  доходів,  одержаних  злочинним  шляхом  ГУ ДФС у  Вінницькій області виявлено схему легалізації доходів, завдяки якій за межі митної території України  виведено  грошових коштів на загальну суму 2,6 млн. дол. США.

Серед інших, групою пов’язаних осіб у схемі були задіяні 2 вінницьких суб’єкти господарювання. Вони перебували на спеціальному режимі оподаткування. Утім, як з’ясувалось під час відпрацювання, мали ознаки фіктивності, фінансові операції супроводжували фальсифікацією документації, яка лишень імітувала процес купівлі-продажу зернових культур та у подальшому сільськогосподарської техніки (комбайнів), з метою виведення за межі митної території України  грошових коштів.

Отож, Першим ризиковим суб’єктом господарювання Вінницької області на адресу одного із київських ТОВ свого часу було виписано податкову накладну на продаж пшениці загальною сумою 31,2 млн. грн. Під час відпрацювання цього вінницького платника було встановлено, що вирощування ним пшениці або її придбання у інших платників податків не проводилось. Подальшими заходами було встановлено, що проведенню такої фінансово-господарської операції передувала реалізація суб’єктом господарювання з міста Києва майнового комплексу загальною вартістю на суму, аналогічну записаній у податковій накладній (31,2 млн. грн.).

Після отримання коштів за нібито поставлену пшеницю, Перший суб’єкт господарювання з Вінниччини того ж дня перерахував їх Другому суб’єкту господарювання, який знаходиться теж у Вінницькій області. У свою чергу, Другий господарник перерахував їх у повному обсязі, як передоплату за зернозбиральні комбайни, нерезиденту Кіпру. Останній „випадково” виявився засновником раніше згадуваного суб’єкта господарювання з міста Київ. На даний час умови контракту не виконані. Незважаючи на це, Другий суб’єкт господарювання з Вінниччини прийняв рішення про припинення юридичної особи шляхом ліквідації.

Тут злочинний ланцюжок обривається. Наразі проти Першого ризикового суб’єкта господарювання з Вінниччини за фактом внесення службовими особами завідомо неправдивих відомостей до податкової звітності, у Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження за частиною 1 статті 358 КК України.

Щодо Другого СГД, то за фактом створення транзитного суб’єкта господарювання без мети реального здійснення фінансово-господарської діяльності, направленої на отримання прибутку, виключно з метою прикриття незаконної діяльності пов’язаних суб’єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки та незаконного виведення грошових коштів в сумі 2, 6 млн. дол. США (еквівалент 31,0 млн. грн.) за межі митного кордону України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено кримінальне провадження за частиною 1 статті  205 КК України.



Переглядів: 2053
Поширень: 0