Головне управління ДФС у Вінницькій області інформує, що ДФСУ у листі від 27.01.2016р. №2533/7/99-99-19-03-01-17 повідомила про особливості визначення сільгоспвиробниками - платниками ПДВ сум податку на додану вартість, що підлягають сплаті до державного бюджету та перерахуванню на спеціальні/поточні рахунки платників.

Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-УІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році" внесено зміни до пункту 209.2 статті 209 Кодексу, відповідно до яких у 2016 році запроваджена часткова сплата сум ПДВ до бюджету та на спеціальні рахунки. Розмір суми ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету та перерахуванню на спеціальні рахунки, залежить від виду сільськогосподарської продукції, що реалізується.

Для реалізації вказаного механізму суб'єктам спеціального режиму оподаткування та платникам - сільськогосподарським підприємствам, які відповідають вимогам пункту 209.18 статті 209 Кодексу, слід вести окремий податковий облік операцій:

  • із зерновими та технічними культурами (ведуть тільки суб'єкти спеціального режиму оподаткування);
  • з продукцією тваринництва;
  • з іншими сільськогосподарськими товарами/послугами.

При цьому у разі, якщо виготовлені та/або придбані товари/послуги, основні фонди, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виробництва зернових культур і технічних культур та/або частково для виробництва продукції тваринництва, та/або частково для інших сільськогосподарських товарів/послуг, сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з питомої ваги вартості таких зернових і технічних культур, продукції тваринництва та інших сільськогосподарських товарів/послуг у загальній вартості усіх сільськогосподарських товарів/послуг, поставлених за 12 попередніх послідовних звітних (податкових) періодів (наприклад, при придбанні таких товарів/послуг у березні 2016 року платнику необхідно здійснити такий розрахунок питомої ваги за звітні податкові періоди березень 2015 року — лютий 2016 року).

З метою реалізації визначеного Кодексом механізму часткової сплати сум ПДВ до бюджету та на спеціальні / поточні рахунки платників, а також ведення окремого податкового обліку за видами операцій ДФС розроблено проект наказу про затвердження форм податкової звітності з ПДВ, який крім нової форми податкової декларації з ПДВ передбачає, зокрема, внесення змін до додатка 9 до декларації та затвердження нового додатка для ведення податкового обліку за окремими видами операцій.

Приклад відображення у податковій звітності сум ПДВ за всіма видами діяльності, що підлягає сплаті до бюджету, перерахуванню на спеціальний / поточний рахунок та включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду - у листі ДФСУ від 27.01.2016р. №2533/7/99-99-19-03-01-17 (прикріплено знизу).   



Переглядів: 3254
Поширень: 0