Близько 86 тисяч вінницьких підприємців-платників єдиного внеску цьогоріч звітуватимуть до контролюючих органів державної фіскальної служби. Фізичні особи – підприємці та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, мають обов’язок щодо  щорічного подання звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за формою № Д5 (додаток 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015р. №435).

Тобто суб’єкти господарювання, які не використовують працю найманих осіб,  незалежно від того чи провадили  діяльність в минулому році чи ні, на якій системі оподаткування  знаходилися , такі особи є платниками єдиного соціального внеску. Виняток становлять лише єдинники, які є пенсіонерами за віком або інвалідами й отримують пенсію чи соціальну допомогу на законодавчому рівні, оскільки вони звільняються від слати ЄСВ, і відповідно, від здавання звіту (окрім добровільної участі в системі страхування).

Головне управління ДФС у Вінницькій області нагадує, що фізичні особи – підприємці (без найманих працівників), які обрали загальну  або спрощену системи оподаткування  формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним роком. Останній день подання звітність – 9 лютого.

Щодо осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю та отримують дохід від неї, зобов’язані подати звітність та сплатити єдиний внесок за результатами роботи 2015 року до 1 травня поточного року. Варто зазначити, якщо останній день строку подання звітності або сплати припадає на вихідний або святковий  день, то останнім днем подання звіту (сплати внеску) вважається перший після нього робочий день, тобто в поточному році – це 3 травня.

При формуванні звіту (додатку №Д5) слід пам’ятати, що він має містити виключно дані про нараховані та сплачені фізичною особою — підприємцем суми єдиного внеску «за себе». У звіті не відображаються дані про нараховані, утримані та сплачені суми єдиного внеску із заробітної плати найманих працівників, а також — із доходу фізичних осіб, які працюють на умовах цивільно-правових договорів.

Зазначимо, що розмір єдиного внеску становить 34,7% суми доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страховою внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Для платників єдиного податку, незалежно від отриманого доходу, база нарахування ЄСВ за себе визначається підприємцем самостійно та залежить від розміру мінімальної зарплати і не може бути більшою за максимальну величину бази нарахування ЄСВ та меншою за мінімальний страховий внесок за місяць.

Додатково повідомляємо, що подати звітність до контролюючих органів за місцем взяття на облік можна  засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, на паперових носіях разом з електронною формою на електронних носіях інформації або на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п’яти. У разі надсилання звітності  поштою, таке відправлення здійснюється не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання і вважається поданим в день отримання відділенням поштового зв’язку відправлення із звітністю.

Звертаємо увагу, звіт, складений з порушенням вимог, та поданий без всіх необхідних таблиць, не вважається звітом і вважається таким, що не подавався.

Щодо сплати єдиного внеску, то загальносистемними сплачують єдиний внесок до 10 лютого на підставі даних річної податкової декларації.

Для єдинщиків же передбачена поквартальна сплата – до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується  єдиний внесок.

Фахівці Головного управління ДФС у Вінницькій області радять не зволікати з поданням звітності. Адже за неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності з ЄСВ до платників запроваджується відповідальність - штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) - 170 грн. за кожне назване порушення. Повторний протягом року штраф за такі порушення становитиме 1020 грн.



Переглядів: 2444
Поширень: 0