2015 став першим роком фінансової та бюджетної децентралізації. До міського бюджету за цей час надійшло 2249,1 млн грн, що на 25% більше ніж за попередній період. Про це йшлося сьогодні на черговому засіданні виконкому.

У минулому році структура доходів бюджету в зв’язку із змінами, внесеними до законодавства, зазнала суттєвих змін. В результаті обсяг загального фонду зріс в 1,7 рази, тоді як спеціальний фонд зменшився майже втричі, в основному, за рахунок того, що єдиний та екологічний податки, а також податок на нерухоме майно з 1 січня 2015 року зараховуються до загального фонду бюджету.

«Оцінюючи результати запровадження нової моделі фінансового забезпечення місцевих рад та нових міжбюджетних відносин, ми можемо впевнено сказати, що у звітному році досягнуто позитивних тенденцій у виконанні бюджету. Так, до загального фонду бюджету надійшло 2110,7 млн грн, в тому числі 879,4 млн грн за рахунок власних і закріплених доходів і це вдвічі більше за надходження минулого року. Та 1231,3 млн грн – за рахунок трансфертів з державного та обласного бюджетів із зростанням на 48,1% до минулого року», – зазначила директор департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко.

У минулому році доходи до міського бюджету зросли на 25%, в тому числі за рахунок бюджетної децентралізації

По більшості власних і закріплених доходів загального фонду досягнуто значного зростання порівняно з минулим роком. Крім того, з минулого року до міського бюджету зараховується плата за надання адміністративних послуг, за рік надійшло 15,1 млн грн. Кошти з державного мита, пов’язаного з видачею та оформленням закордонних паспортів, надійшли у сумі 8,7 млн грн із зростанням на 8,1 млн грн.

Надходження офіційних трансфертів зросли майже в 1,5 рази в зв’язку із запровадженням медичної та освітньої субвенцій, які за обсягом перевищили дотацію вирівнювання, що надходила в минулому році. Соціальні субвенції також зросли в 1,5 рази. Щодо додаткового фінансового ресурсу, який місцеві бюджети отримали в результаті реформи міжбюджетних відносин, то за звітний період до міського бюджету додатково надійшло 445,8 млн грн із зростанням на 44% до минулого року.

«Видатки бюджету за звітний період склали 2156,2 млн грн, в тому числі по загальному фонду 1752,1 млн грн, що на 40,6% більше, порівняно з минулим роком. Завдяки чому забезпечено стабільне функціонування галузей бюджетної сфери, житлово-комунального господарства та транспорту У звітному періоді в повному обсязі забезпечено виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, проведено оплату за спожиті енергоносії, харчування, медикаменти та по інших захищених статтях бюджетної сфери», – зазначила Наталія Луценко.

У минулому році доходи до міського бюджету зросли на 25%, в тому числі за рахунок бюджетної децентралізації

Наряду з поточними видатками бюджету, частина коштів направляється на розвиток. У 2015 році з бюджету розвитку на капітальні видатки було направлено 336,2 млн грн, це майже вдвічі більше ніж за попередній період. В ході виконання програми капітального будівництва міста вона була доповнена шістьма об’єктами за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Загалом Вінниця отримала з цього фонду 50,5 млн грн.

«З точки зору фінансової децентралізації ми на практиці відчули її результати. Кошти, які ми додатково отримали, були направлені на багато цікавих проектів. У першу чергу у житлово-комунальну сферу, галузь освіти, охорони здоров’я, ремонт у закладах, створення дитячих майданчиків, вдвічі було збільшено об’єми капітального ремонту доріг за минулий рік. Все це результати фінансової децентралізації. Щодо реалізації показників надходжень бюджету 2016 року, то я дивлюсь на це оптимістично», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 2981
Поширень: 0