Зазначений термін є кінцевим для спрощенців, які обрали першу та другу групи. На сьогодні таких платників на Вінниччині налічується  більше 24 тисяч осіб - це понад 60 відсотків усіх платників єдиного податку. Додамо, що звітувати за минулий рік потрібно за новою формою декларації у редакції наказу Міністерства фінансів України від 19.06.2015р.  № 578. Для заповнення звітності та ведення обліку платники - фізичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування,  використовують книгу обліку доходів та порядок її ведення, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 N 579.

Також варто звернути увагу, що Книги обліку доходів, зареєстровані до набрання чинності вказаного наказу,  ведуться за старою формою та  діють до їх закінчення.

Наразі нагадаємо, що з 1 січня 2016 року у зв'язку із збільшенням мінімальної заробітної плати збільшилася місячна сума єдиного податку. Зокрема для платників 1-ї групи вона встановлена органами місцевого самоврядування  у межах 137,8 грн., а для 2-ї групи  - 275,6 грн. Сплачуються зазначені ставки у вигляді авансових внесків не пізніше 20 числа поточного місяця. 

Щодо  єдиного внеску, слід звернути увагу, що з 1 січня 2016 року  ЄСВ за себе нараховується в розмірі 22% від суми,  що  визначається такими платниками самостійно для себе, але не більше  максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої  Законом про ЄСВ.  При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового платежу, а саме, з січня по квітень 2016р. (включно)  - 303,16 грн., і максимального  ЄСВ - 7579.00 грн.  Сплата ж  провадиться  поквартально,  до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за  який сплачується єдиний внесок.

Також варто пам’ятати, якщо підприємець-загальник  з другого кварталу забажає працювати на єдиному податку або спрощенець матиме бажання самостійно змінити групу - це можна зробити шляхом подання заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, тобто до 17 березня за умови дотримання вимог передбачених Кодексом.  В даному випадку до заяви необхідно додати  Розрахунок доходу за попередній календарний рік. А у разі відмови від спрощеної системи оподаткування та переходу на загальну систему,  останній день подання заяви – 21 березня поточного року.

Додамо, що подати декларацію можна на паперових носіях, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше як за 5 днів до граничного строку подання)  або надіслати засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису.



Переглядів: 2220
Поширень: 0