За два місяці 2016 року 43 фізичні особи подали в податкові інспекції Вінницької області декларації про майновий стан і доходи, де відобразили понесені в минулому році витрати по іпотечному декларуванню на суму 1035,2 тис.грн. Через механізм податкової знижки їм має бути повернено з місцевих бюджетів 151,8 тис.грн.

Метою декларування доходів фізичних осіб є не тільки сплата податку до бюджету, а й повернення платникам сум податку на доходи фізичних осіб, надміру сплаченого з їх заробітної плати в минулому році.

Повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна у разі реалізації права на податкову знижку. До складу податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного (2015 року) витрати, перелік яких затверджений ст. 166 ПКУ.

Відповідно до пп. 166.3.1  ст.166 та ст.175 ПКУ платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Щоб прискорити оформлення права на податкову знижку,  до податкової інспекції разом з річною декларацією про доходи необхідно надати підтверджуючі документи, а саме: - кредитний договір та нотаріально завірений договір іпотеки; - відповідні платіжні документи, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);- паспорт платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит, довідку про доходи у вигляді заробітної плати, отриманні протягом 2015 року 

Скористатися правом на податкову знижку можна протягом всього поточного року, подавши до податкової інспекції за місцем реєстрації річну декларацію про доходи та майновий стан.



Переглядів: 1501
Поширень: 0