Для підприємців та підприємств, які бажають обрати спрощену систему оподаткування або планують самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп єдинників, середа 16 березня, - останній день подання заяви.

Нагадаємо, що Заява про застосування спрощеної системи оподаткування подається до податкової інспекції за місцем реєстрації не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу за вибором платника: особисто або через уповноважену особу, поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису.

Для тих хто обирає єдиний податок - подаючи заяву, не забудьте додати до неї Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Додамо, форми Заяви та Розрахунку затверджені наказом Мінфіну від 20.12.2011р. №1675.

Звертаємо увагу, окремий порядок подання Заяви передбачений для новозареєстрованих суб’єктів господарювання. Такі платники мають можливість подати її під час державної реєстрації реєстратору як додаток до реєстраційної картки. В такому випадку електронна копія заяви, виготовлена шляхом сканування, передається державним реєстратором до контролюючого органу одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації суб’єкта господарювання.

У разі, якщо при держреєстрації Заява не надавалася, але платник має бажання щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, її можна подати до контролюючих органів до закінчення місяця, в якому суб’єкта підприємницької діяльності зареєстровано. В такому разі фізична особа – підприємець вважатиметься платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Якщо ж новостворений платник забажає обрати спрощену систему оподаткування та ставки єдиного податку, встановлені для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, та протягом 10 днів з дня державної реєстрації подасть Заяву, він вважатиметься платником єдиного податку з дня його державної реєстрації.

Варто зазначити, що реєстрація платників «єдинщиків» контролюючими органами здійснюється протягом двох робочих днів від дати надходження зави від платника або її електронної копії від держреєстратора шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку та є безстроковою і щороку не поновлюється.

Зауважимо, що перехід на спрощену систему оподаткування можна здійснити лише один раз протягом календарного року.

Для тих суб’єктів господарювання, які бажають відмовитися від єдиного податку, передбачене подання заяви не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу. Тобто, 21 березня п.р. – останній день подання Заяви у разі відмови від спрощеної системи оподаткування та переходу на загальну систему оподаткування.

Додамо, що зазначений порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування не поширюється на сільгоспвиробників, які обрали четверту групу.

За даними Головного управління ДФС у Вінницькій області більше 38 тисяч підприємств та фізичних осіб – підприємців Вінниччини працюють та сплачують податки на першій – третій групах спрощеної системи оподаткування.


Переглядів: 2417
Поширень: 0