За підсумками трьох місяців деклараційної кампанії 2016 року 3163 вінничанина очікують на повернення коштів із бюджету. За результатами проведених перерахунків вони отримають 3861,1 тис. грн. у вигляді податкової знижки. На кожного декларанта, в середньому, припадає близько 1220 грн.

Зауважимо, право на податкову знижку прописане в статті 166 Податкового кодексу України. Щоб скористатися цим правом, насамперед,  необхідно щоб понесені платником витрати відповідали переліку витрат, дозволених для включення до такої знижки. Також мати підтверджуючі документи на понесені витрати та отримувати заробітну плату, з якої утримувався та сплачувався податок. Тільки за умови дотримання зазначених вимог платник може подавати до територіальних підрозділів ДФС за місцем проживання (прописки) податкову декларацію про майновий стан і доходи разом із підтверджуючими документами.

Щодо переліку витрат, які надають право на податкову знижку, то нагадаємо, що до них відносяться: частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом; благодійна допомога неприбутковим установам, у розмірі, що не перевищує чотирьох відсотків загального річного оподатковуваного доходу платника; сума коштів, сплачених на користь закладів освіти платника та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення; витрати на сплату страхових платежів та пенсійних внесків, а також на оплату допоміжних репродуктивних технологій та вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини.

Окрім вищезазначеного, діючим законодавством надається можливість відшкодувати витрати понесені у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива та на сплату видатків на будівництво доступного житла, в т.ч. на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Варто пам’ятати, до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного (2015) року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами. Це, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково має відображатися вартість витрат та строк продажу (виконання, надання).

Втім, діючими нормами податкового законодавства встановлені певні обмеження щодо права на відшкодування понесених витрат. Зокрема, податкова знижка надається виключно мешканцям України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також тим, хто через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті.

Ще одним застереженням є те, що податкова знижка  застосовується  виключно до доходу, отриманого платником протягом звітного 2015 року у вигляді заробітної плати, зменшеної на суму єдиного соціального внеску та податкової соціальної пільги, за її наявності. Що стосується інших доходів, одержаних  у 2015 році, зокрема, від підприємницької діяльності, грошового забезпечення тощо, вони до уваги не беруться.

Окрім обмежень та застережень у претендентів на податкову знижку є і певні переваги. Для них строк подання декларації не обмежується 1 травня. Це вони можуть зробити протягом всього 2016 року. Утім, якщо платник податку до закінчення податкового року зазначеним правом не скористається, то на наступні податкові роки воно не переноситься.

Додамо, повернення коштів контролюючими органами відбувається протягом 60 календарних днів після подання податкової декларації.

Для зацікавлених нагадаємо, що з інструктивними та іншими матеріали щодо деклараційної кампанії, можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС України в банері «Декларуємо по-новому».



Переглядів: 2220
Поширень: 0