Такі показники озвучив директор Департаменту фінансів ОДА Микола Копачевський. Інформуючи про підсумки виконання бюджету Вінницької області за три місяці 2016 року, керівник відомства відзначив позитивний приріст до минулого року та перевиконання практично всіх місцевих бюджетів.

«Якщо при формуванні бюджету ми сподівались на 30 % приросту, то на сьогодні маємо 52,9 %. Найбільший приріст доходів спостерігаємо у Гайсинському, Козятинському, Чечельницькому, Піщанському районах, містах Хмільник, Вінниця та в об’єднаній територіальній громаді Калинівки. Навіть найнижчий показник – по Чернівецькому району – є вищим за прогнозований при формуванні бюджету, - повідомив Микола Копачевський. - Надходження доходів загального фонду бюджету області за 3 місяці зросли, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, на 138,6 млн. гривень».

Аналізуючи структуру видатків обласного бюджету на 2016 рік, директор Департаменту фінансів ОДА зауважив, що найбільший обсяг займають витрати на соціальний захист і соціальне забезпечення – 31,5 %. Цьому, за словами Миколи Копачевського, сприяло збільшення майже удвічі фінансування субсидій і пільг, а також збільшений обсяг допомог сім’ям з дітьми. На освіту бюджет області витрачає 29,8 %, на охорону здоров’я – 17 %, на органи місцевого самоврядування – 4,5 %.

Окремо керівник структурного підрозділу ОДА зупинився на питанні проведення платежів через систему «Прозоро». Він нагадав, що, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації, процедури закупівель товарів та послуг повинні відбуватися шляхом електронних торгів. Проте сьогодні в 16 районах області не проведено жодної процедури електронних закупівель. «Закон безапеляційно вступає в силу з 1 серпня, і якщо ми лише тоді будемо розпочинати ці заходи, то вийдемо на більш-менш організовану роботу на 1 січня. А це буде підставою для звинувачення у тому, що ми не забезпечуємо виконання Закону», - підкреслив Микола Копачевський.

За І квартал поточного року доходи загального фонду обласного бюджету виконано на 120 %

На необхідності впровадження такої системи роботи наголосив і голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій. «Є чисто технічна складова, тому що при введені системи електронних торгів з 1 серпня, враховуючи кількість трансакцій (а їх буде в рази більше, ніж в березні), ви можете зіткнутися із серйозними труднощами. Тому, чим швидше ви розпочнете, тим краще це буде для вас», - зауважив Валерій Коровій.

Водночас директор Департаменту фінансів ОДА інформував про переваги впровадження такої системи закупівель на прикладі обласного бюджету. «Відповідно до звітності на 1 квітня, по обласному бюджету ми спостерігаємо до 18 % економії коштів. По відгуках директорів закладів ми також відзначаємо покращення якості надання послуг, оскільки в більшості випадків ці торги виграють місцеві підприємці, які є одночасно і виробниками продукції», - зазначив Микола Копачевський. Він також повідомив, що нині опрацьовується питання якості поставленої продукції та якості виконання підрядниками зобов’язань, взятих при укладанні угод.

Коментуючи цю позицію, керівник Вінниччини Валерій Коровій підкреслив, що електронна система торгів змушує сьогодні розпорядників бюджетних коштів при проведенні закупівельних процедур дуже добре розуміти, що власне вони хочуть придбати. «А це вже питання якості управління процесом та відповідальності людей, які працюють в цій сфері», - наголосив він.



Переглядів: 3028
Поширень: 0