Величезні суми коштів головбух проводила в обхід бюджету, умисно вносячи неправдиві дані до бухгалтерських документів та податкових декларацій. Так, багатомільйонні борги підприємства, що надає послуги населенню, бухгалтер за законом мала відносити до валових доходів, на відповідні суми непогашених боргів мали зростати також і податкові зобов’язання підприємства. Цієї операції бухгалтер не проводила (хоча факт наявності постійно наростаючого боргу перед державними структурами регулярно підтверджувався рішеннями судів двох областей). У свою чергу це призвело до неправильного нарахування та неповної сплати податків підприємством.

Не зважаючи на зібрані податківцями докази, головбух уперто не визнавала власну провину у скоєному. Однак проведені експертизи, показання свідків у ході слідства і на суді, а також неспростовна доказова база однозначно довели, що посадовець надавала завідомо неправдиву інформацію до податкової служби, а відтак дії чинила умисно.

Суд кваліфікував дії головного бухгалтера за ч.3 ст. 212 – ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України – складання та видача службовою особою завідомо неправдивих документів, що спричинило тяжкі наслідки. Призначене покарання – п’ять з половиною років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих обов’язків на 2 роки та з конфіскацією всього особистого майна.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області

 


Переглядів: 3268
Поширень: 0