Працівники комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» виявили ряд порушень правил користування цими приладами обліку. Мешканці житлових будинків в ручному режимі регулюють подачу тепла до власних та сусідських помешкань. За рахунок прикриття запірної арматури вони намагаються зекономити кошти за опалення.

Спеціалісти КП «Вінницяміськтеплоенерго» протягом опалювального сезону отримали 46 скарг  на низькі параметри теплоносіїв  від мешканців житлових будинків. Після проведеної перевірки виявилось, що причиною цього стало втручання  в роботу системи опалення самими городянами. У більшості випадків подачу тепла зменшують старші по будинках, які мають доступ до приміщень, де розташовані лічильники. Фахівці зазначають, що саморегуляція при температурі зовнішнього повітря нижче -50С зовсім недоцільна і навіть шкідлива. Це може призвести до розмерзання як системи опалення, так і системи водопостачання та водовідведення.

Крім цього  постійні коливання у витратах  теплоносіїв за рахунок прикриття  запірної арматури на загальних вводах житлових будинків призводять до зміни гідравлічних режимів в теплових мережах. Тому спеціалісти не мають можливості зробити якісну наладку теплових мереж та системи опалення інших будинків.

Аби вирішити цю проблему підприємства теплоенергетики  міста вимушені опломбовувати запірну арматуру у відкритому стані. Спеціальні пломби будуть стояти перед лічильниками та за ними. Якщо ж мешканці хочуть регулювати своє споживання, то це потрібно робити не на загальних вводах, а поквартирно. Таким чином вони не будуть обмежувати теплопостачання помешкань своїх сусідів.

Для тих вінничан, хто недоотримує тепло по інших  причинах фахівці КП «Вінницяміськтеплоенерго»  розробили програмний комплекс заходів  для регулювання нарахувань у  таких випадках. За умов низьких температурних показників у житлових приміщеннях складається двосторонній акт між споживачем і теплопостачальником. Інформація про реальну (нижчу за норми) температуру повітря у квартирі впливає на розмір нарахувань. Вони у таких випадках нижчі. Вся кількість теплової енергії за показниками лічильника, після проведення відповідного перерахунку, розподіляється на інших споживачів в залежності від загальної опалювальної площі. В результаті кожен мешканець сплачує за фактично отримане тепло.

Фахівці стверджують, що найкращим способом покращення ситуації є встановлення приладів обліку теплової енергії разом з регулятором  витрат теплоносія та циркуляційним  насосом. Цими приладами можна дообладнати  багатоповерхівки, де вже встановлені побудинкові лічильники. Але для мешканців це задорогі роботи. Щоб теплопостачальник зміг провести дообладнання за власні кошти, необхідно, аби усі лічильники були у нього на балансі. На сьогоднішній день КП «Вінницяміськтеплоенрего» запропонувало мешканцям багатоповерхівок передати теплові лічильники на баланс підприємства. При цьому прилади обліку мають мати справний стан, бути внесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, а термін до закінчення строку дії державної повірки не повинен бути меншим 1 рік.


Переглядів: 3747
Поширень: 0