Про це повідомив під час прес-конференції перший заступник начальника ГУ ДФС у Вінницькій області Олег Мартинюк. Нарахування податку згідно сформованих податкових повідомлень-рішень складає 7,4 млн. грн.

Посадовець проінформував, що громадяни сплачуватимуть податок за нерухомість, якою вони володіли в 2015 році, за правилами оподаткування минулого року.

Наразі, згідно зі ст. 265 ПКУ, об'єктом оподаткування є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості.

Для всіх платників податку на нерухомість передбачено,  що база оподаткування зменшується:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 м 2;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 м 2;
  • для різних типів об'єктів житлової нерухомості, – на 180 м 2.

Вінничанам направили понад 19 тис. податкових повідомлень-рішень по податку на нерухоме майно

Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради залежно від місця розташування та типів об'єктів нерухомості в розмірі, що не перевищує 3 відс. мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного, за 1 кв.м  бази оподаткування (в 2015 році – не більше 2 відс.). Таким чином, у 2016 році максимальний розмір податку за 1 кв.м  становить 41,34 грн. (в 2015 році – 24,36 грн.). Проте, розміри ставок податку, встановлених органами місцевого самоврядування, навіть в межах району, дуже різноманітні.

За словами Олега Мартинюка місцеві ради мають повноваження на встановлення пільг з податку. Так, по м.Вінниці до пільгових категорій віднесені громадяни, що отримують субсидії.

Базу оподаткування об'єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, податковий орган обчислює на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Тому у випадку виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення.

Вінничанам направили понад 19 тис. податкових повідомлень-рішень по податку на нерухоме майно

Податок громадяни мають сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Податок на нерухоме майно – це місцевий податок, який надходить безпосередньо до бюджету тієї ради, де знаходиться нерухомість. Тому одна людина може отримати декілька рішень-повідомлень залежно від кількості об’єктів, якими вона володіє. Для  максимальної зручності жителів сільської місцевості сплату податку можна здійснити безпосередньо в сільській раді”, - наголосив посадовець.



Переглядів: 2513
Поширень: 0