10 лютого питання про встановлення тимчасових пільг по нарахуванню плати за оренду комунального майна розглядалось на засіданні Ради підприємців при міському голові.

Протягом кризового 2009 року у Вінниці спостерігалась негативна динаміка у сфері оренди комунального майна. Важкий фінансовий стан підприємств, які працюють в орендованих приміщеннях, призвів до заборгованості по орендній платі, а в деяких випадках – до розірвання договорів. У минулому році орендодавцю було повернуто 24 об’єкта загальною площею 2086,91м2.

Протягом останніх шести місяців у Вінниці в два рази зросла заборгованість з орендної плати по об’єктах комунального майна. Крім цього, почастішали випадки порушення термінів сплати коштів за користування приміщеннями. Також збільшується кількість орендарів, які звертаються до виконавчого комітету міської ради з проханням відстрочити платежі до міського бюджету та звільнити їх від штрафних санкцій по договірних зобов\'язаннях. Ситуацію ускладнює постійне збільшення орендної плати відповідно до вимог законодавства шляхом корегування її на індекс інфляції. Це негативно впливає на підприємницьку діяльність.

Рада підприємців при міському голові схвалила пропозицію влади щодо зменшення на 30% орендної плати та підтримала ініціативу Володимира Гройсмана про можливість застосування цієї пільги й для тих підприємців, які мають борг по орендній платі. Але вони в обов’язковому порядку повинні провести реструктуризацію боргу і надалі вчасно сплачувати здійснювати платежі за орендовані приміщення.

Наступним кроком буде затвердження цього рішення депутатами міської ради. «Наше завдання - підтримати підприємців у складний період економічної кризи тими методами, які знаходяться в межах наших повноважень, - розповідає міський голова Володимир Гройсман. – Ті 30% від орендної плати, які зекономлять підприємці, можна використати в інших цілях і утримати «на плаву» власний бізнес».

Переважна більшість об’єктів комунального майна знаходиться в оренді комерційних структур та приватних підприємців. Починаючи з 2007 року процес орендування міських приміщень став прозорим, доступним та зрозумілим. Він здійснюється через аукціони і регулюється чинним законодавством. Кожний об’єкт має свою орендну ціну, яку встановлюють незалежні експертні організації.


Переглядів: 3600
Поширень: 0