23 грудня депутати міської ради ухвалили головний кошторис міста на 2017 рік. Наступного року бюджет Вінниці і надалі зберігатиме соціальне спрямування. Більше 80 % видатків загального фонду підуть на фінансування трьох основних галузей - освіти, охорони здоров’я та на соціальний захист вінничан.

Міський бюджет на наступний рік за доходами сформовано в обсязі 3 млрд 803 млн грн із зростанням відносно показників 2016-го на 31 %. Структура бюджету в частині загального і спеціального фондів залишилась без суттєвих змін. Спеціальний фонд акумулює 4 відсотки доходів бюджету, загальний – 96 відсотків.

Загальний фонд відіграє пріоритетну роль у формуванні доходів бюджету і його обсяг заплановано в сумі 3 млрд 644 млн грн. Від власних і закріплених доходів планується отримати 1 млрд 805 млн грн, щодо трансфертів з державного і обласного бюджетів, то вони надійдуть у сумі 1 млрд 839 млн грн. Основними бюджетоутворюючими податками в 2017 році залишаються: податок на доходи фізичних осіб - 59%, плата за землю –10%, акцизний податок – 9,6%, єдиний податок –15,5%. Загалом від них надійде близько 94 відсотки власних доходів.

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

До спеціального фонду в 2017 році планується отримати майже 160 млн грн. Згідно з проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» місту передбачено 8 млн 976 тис грн субвенції з державного бюджету на будівництво «Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології». Доходи бюджету розвитку складуть 84 млн грн. «Незважаючи на заплановане суттєве зростання доходів цього бюджету, його обсяг за доходами є меншим видатків в 2016 році. Тому в 2017-му заплановано передати до бюджету розвитку 688 млн грн. коштів загального фонду. В результаті загальний його фінансовий ресурс складе 772 млн грн», - зазначає директор департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталія Луценко.

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

Видаткова частина бюджету затверджена в сумі 3 млрд 794 млн грн. Щодо структури видатків загального фонду, то майже 83 відсотки, або 2 млрд 443 млн грн, буде направлено на фінансування освіти, охорони здоров’я та соціальний захист населення. В бюджеті в повному обсязі врахована потреба в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери і проведення розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами.

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

Видатки на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери визначені з урахуванням мінімальної – 3200 гр. та ставки працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки – 1600 грн. Фонд оплати праці порівняно з 2016 роком зростає на 52 відсотки, в тому числі, за рахунок коштів міського бюджету – на 57,8 відсотків, медичної субвенції – на 48,5 відсотків, освітньої субвенції – на 46,3 відсотків. При плануванні видатків бюджету також врахований індекс споживчих цін та доведені коефіцієнти зростання тарифів на енергоносії.

Видатки на утримання установ освіти в 2017 році зростають на 38,3 %. Їх затверджено в обсязі 846 млн грн. Бюджетом передбачено підвищення грошової норми видатків на харчування дітей у садках міста в середньому на 20 %: для дітей до 3-х років - з 13 грн до 15 грн; з 3-х років до 6-ти – з 18 грн до 23 грн. Окрім того, у фінансуванні галузі враховано кошти на відкриття нових садків загалом на 30 груп (900 місць) і, відповідно, додаткове введення 179 штатних одиниць, а в школах міста з 1 вересня заплановано додатково відкрити 56 класів і, відповідно, ввести 153 ставки. На капітальні видатки галузі передбачено в сумі 15,5 млн грн; на реконструкцію та будівництво шкіл і садків заплановано ще більше 29 млн грн.

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

Бюджет галузі охорони здоров’я зросте на 31 %, його сформовано в обсязі 345,3 млн.грн. На будівництво та реконструкцію об’єктів охорони здоров’я передбачено 23,4 млн грн за рахунок доходів міського бюджету та 8,9 млн.грн. – за рахунок субвенцій з державного бюджету.

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

В 2017 році відбувається зростання видатків на соціальний захист майже в 1,5 рази. Обсяг видатків визначено в сумі 1,3 млрд грн. З них на надання пільг, субсидій та допомог населенню за рахунок субвенцій з державного бюджету передбачено 1,2 млрд грн.

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

На поточне утримання житлово-комунального господарства передбачено 120 млн грн, з них 117,3 млн грн. – на поточний благоустрій міста. Порівняно з 2016 роком видатки зростають на 9 %. На утримання і функціонування транспорту в бюджеті заплановано майже 75 млн грн.

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

Видатки спеціального фонду визначено в сумі 838 млн грн. З них, видатки бюджету розвитку складатимуть 762 млн грн. Кошти бюджету розвитку спрямують на будівництво і реконструкцію об’єктів комунальної власності, на капітальні видатки ЖКГ, бюджетної сфери, транспорту та інше.

У Вінниці ухвалили бюджет на наступний рік

Бюджет 2017-го року – це вже третій кошторис, який форумується після початку бюджетної децентралізації в Україні. Окрім розширення повноважень та додаткових джерел наповнення бюджетів громади отримали і додаткові видатки. Зокрема, це утримання загальноосвітніх навчальних закладів та оплата енергоносіїв і комунальних послуг закладів охорони здоров’я. Для Вінниці це більш як 100 млн грн додаткових видатків. Також за місцевими бюджетами у 2017 році залишаються утримання професійно-технічних навчальних закладів та компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Враховуючи додаткове навантаження на бюджет, його формування здійснювалося ретельно з дотриманням принципів обґрунтованості та економії.

Детальніше з Бюджетом міста на наступний рік можна ознайомитися у вкладених зображеннях нижче



Переглядів: 3951
Поширень: 0