Головне управління ДФС у Вінницькій області інформує про суттєві зміни щодо нарахування та сплати єдиного внеску фізичними особами - підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність. Нововведення  внесені Законом України від 06.12.2016р. №1774 та набули чинності з 01 січня 2017 року.

Зокрема, починаючи з нового року фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також підприємці – платники єдиного податку другої та третьої груп визначають суму єдиного внеску у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць, тобто 704 гривні на місяць (3 200 грн. х 22% = 704 грн.), та зобов’язані її сплатити незалежно від того, отримували вони цього місяця дохід чи ні. При цьому сума єдиного внеску не може бути  більшою за  максимальну величину бази нарахування ЄСВ.

Для фізичних осіб – спрощенців першої групи мінімальна сума єдиного внеску у 2017 році складатиме не менше 0,5 мінімального страхового внеску, тобто 352 гривні на місяць. Водночас наголошуємо, що страховий стаж таким особам буде зараховуватись пропорційно сплаченому єдиному внеску.    

Окрім того звертаємо увагу, що з 01.01.2017 року звільняються від сплати єдиного внеску за себе фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.   

Щодо сплати єдиного внеску нагадаємо, що загальносистемними сплачують його за календарний рік  до 10 лютого на підставі даних річної податкової декларації, а особи, які  провадять незалежну професійну діяльність до 1 травня наступного року.

Для єдинщиків же передбачена поквартальна сплата – до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується  єдиний внесок.

Довідково повідомляємо, що відповідна інформація та більш детальне роз’яснення щодо нарахування та сплати ЄСВ підприємцями викладені  в листі ДФС України від 30.12.2016 № 41658/7/99-99-13-02-01-17. 



Переглядів: 3770
Поширень: 0