Зазначений термін є кінцевим для спрощенців, які обрали першу та другу групи. На сьогодні таких платників на Вінниччині налічується  майже  25 тисяч осіб - це більше 68 відсотків усіх платників єдиного податку – фізосіб.

Зокрема, відповідно до пп.49.18.3 Податкового кодексу України податкова декларація фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку першої та другої груп подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Нагадаємо, що звітувати за минулий рік потрібно за діючою формою декларації у редакції наказу Міністерства фінансів України від 19.06.2015р.  № 578. Для заповнення звітності та ведення обліку платники - фізичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування,  використовують книгу обліку доходів та порядок її ведення, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579. У декларації єдинники відображають суми авансових внесків з єдиного податку і оподатковуваних доходів. Суми доходу у звітній формі вказуються у гривнях із копійками. У всіх рядках, які не заповнюються, проставляються прочерки.

Довідково повідомляємо, що подати декларацію можна на паперових носіях, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше як за 5 днів до граничного строку подання)  або за бажанням надіслати засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису, але не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Також варто пам’ятати, що з 1 січня 2017 року у зв'язку із змінами в законодавстві та із збільшенням мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму  збільшилася місячна ставка для сплати єдиного податку. Зокрема для платників 1-ї групи вона встановлюється органами місцевого самоврядування  у межах до 160 грн., а для 2-ї групи – до  680 грн. Сплачується єдиний податок щомісяця  у вигляді авансових внесків не пізніше 20 числа поточного місяця. 

Щодо  єдиного внеску,  то розмір його для спрощенців другої групи становить 704 грн. (3200х22%), а для платників першої групи  складає 0,5 мінімального страхового внеску, тобто 352 грн. Сплата ж  провадиться  поквартально,  до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за  який сплачується єдиний внесок. 



Переглядів: 2166
Поширень: 0