Минулого тижня на полицях декількох крамниць просто змітали цукор, на який не встигли підняти ціну, а  дешевші ніж у конкурентів гречка або ж рис стають героями  рекламних акцій торгівців.  І нічого не можуть вдіяти ні владні структури, ані спустошення держрезервів - апетити вінничан не зменшуються, і навіть за накручені ціни вони готові купувати продукти харчування. Втішити сьогодні пересічного громадянина можуть лише оптимістичні прогнози на врожай 2008 року. На щастя, Міжнародна зернова рада повідомила про позитивні зміни щодо аграрної політики експортерів пшениці. Збільшила посівні площі під пшеницю Канада, запрацювали аграрні програми Індії, але Україна знову пасе задніх - так, наприклад, у Вінницькій області збільшились посіви ріпаку, що 100% йде на експорт, а пшениці стали висівати менше на 30%. Економісти прогнозують стабілізацію ціни за тону пшениці на рівні 350 - 400 доларів за тонну.
Триватиме подорожчання молочних продуктів та м\'яса, адже тваринництво  відроджується лише у приватних господарствах, великі обсяги худоби не утримує у області майже ніхто.

Антоніна Моїсеєнко, власниця  невеличкої ферми стверджує, що вирощування  молочної породи корів є  абсолютно нерентабельним. "Закупівельна ціна молока - 1,40 грн., а кілограм кормів подорожчав удвічі. От і прогодуй корову за такі гроші. Село - це віз, куди його повернеш - туди він і повезе. Якщо держава не спроможеться подумати про село - будуть закуповувати молоко у Польщі",- стверджує вона.

У цілому, міжнародні аналітики роблять невтішний ціновий прогноз у планетарному масштабі: ціни на продовольство зростатимуть. Головний сюрприз економіки у  2008 році - прискорення світової інфляції, а зовсім не сповільнення зростання економіки, пишуть аналітики Merrill Lynch в останньому своєму огляді.  Причиною стало і  скорочення посівів, використання агросировини для виробництва біопалива і зміна раціону жителів країн, що розвиваються, які дедалі більше споживають м\'ясо.

Тож повертається мода на присадибні ділянки та зростає попит на сільгоспінвентар. І якщо десь у селі ще залишилися бабусині угіддя - не поспішайте їх продавати, адже сотки чорнозему можуть зробити вас, якщо не заможним, то принаймні - ситим.

Для довідки:
Агфляція -  процес подорожчанні продуктів харчування та сільськогосподарської продукції.


Переглядів: 3456
Поширень: 0