Головне управління ДФС у Вінницькій області роз'яснює, що відповідно до пп. 14.1.206 Податкового кодексу проценти – це дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна.

Зокрема, згідно пп. 141.4.1 ПКУ доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цією статтею. Для цілей цього пункту такими доходами є проценти, дисконтні доходи, що сплачуються на користь нерезидента, у тому числі проценти за позиками та борговими зобов'язаннями, випущеними (виданими) резидентом.

Зазначимо, якщо резидент або постійне представництво нерезидента, здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (за винятком постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), вони мають утримати податок з  доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, за ставкою 15%  за їх рахунок та сплатити до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності (пп. 141.4.2 Кодексу).

Таким чином, доходи нерезидента із джерелом їх походження з України у вигляді процентів підлягають оподаткуванню відповідно до положень п. 141.4 ПКУ незалежно від способу виплати такого доходу, у тому числі шляхом зарахування у рахунок збільшення статутного капіталу або суми кредиту/позики.

При цьому слід пам'ятати, що податок з доходів нерезидента у вигляді процентів сплачується під час зарахування зустрічної однорідної вимоги.



Переглядів: 1624
Поширень: 0