Беручи землю в оренду не завжди вдається досягти бажаного результату. Тож як вихід – передати її більш вдалому суборендарю. При цьому має значення статус як власника так і орендаря земельної ділянки.  Адже згідно з підпунктом 197.1.21 Податкового Кодексу України від оподаткування ПДВ звільняються операції з орендної плати за земельні ділянки, що перебувають у власності держави або територіальної громади, якщо така орендна плата повністю зараховується до відповідних бюджетів.

При цьому слід пам'ятати, що відповідно до  підпункту 14.1.185 Податкового Кодексу постачанням послуг є будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності. Тож ГУ ДФС у Вінницькій області застерігає платників податку на додану вартість які здають землі в суборенду ( в тому числі землі державної чи комунальної власності). Пам»ятайте, що операція платника податку з надання земельної ділянки в суборенду є об’єктом оподаткування ПДВ і підлягає оподаткуванню за ставкою 20 відсотків, при цьому базою оподаткування є вартість наданих послуг згідно з договором суборенди.

Додатково повідомляємо що за 7 місяців поточного року до місцевих бюджетів області орендарями земель державної та комунальної власності сплачено 231,8 млн. гривень.



Переглядів: 2612
Поширень: 0