За словами спеціалістів, це ще не кінець. Як повідомив "Місту" директор ПП "Джерело" Леонід Галушко, від середи запроваджують нові ціни на продукцію нафтопереробні заводи, уже з урахуванням нових котировок на біржі, де 9 травня ціна за барель сягнула позначки у $126,27.

За даними компанії  UPECO, нафта сорту Brent у Європі подорожчала  на 24,2%, Urals - на 23,9%, а  бензин А-95 - на 16,8 %. Що стосується дизельного палива, то воно зросло в ціні на  - на 28,6 %.
У деяких містах України ціна одного літра 95-го бензину досягала 6,2 грн./літр. На заправках Вінниці ціна склала від 6.05 до 6.1 грн., такою ж була ціна на дизпаливо.

Окрім того, що зростає в ціні імпортна сировина, відсоток якої на внутрішньому ринку становить майже половину, українські НПЗ з початку травня вже декілька разів підвищували оптові ціни. Кременчугський НПЗ (Укртатнафта) у середу визначив ціну за тону на рівні 7 000 грн., ще минулого тижня вона коштувала 6 900 грн.,  6 450 грн. - позаминулого. На 5-6% зросла ціна і на Лисичанському заводі.

Оскільки український ринок досить повільно реагує на зміни світових котировок нафти на біржах, можна стверджувати - дане подорожчання не останнє. Прогнозована ціна до жнив - 6,50 грн. за літр пального.  Лідерами подороджчання залишатимуться 95-а марка бензину та дизельне пальне.


Переглядів: 3764
Поширень: 0