На зібранні йшлося про виконання тих завдань, які керівники підприємств-боржників отримали на попередніх засіданнях. Усі вони мають графіки погашення заборгованості перед працівниками. На нараді звітували про зроблену роботу у цьому напрямку.

На сьогоднішній день у Вінниці працює 84 економічно активних підприємства. Станом на перше березня поточного року заборгованість по зарплаті на них становить 14, 4 млн. грн. Порівняно із попереднім місяцем вона скоротилась на 1,7 млн. грн. На засіданні комісії були присутні лише половина з запрошених керівників підприємств, які мають заборгованість по зарплаті. Іван Михайлюк розпорядився взяти із них пояснення та перевірити виконання їх графіків погашення боргів.

На сьогоднішній день повністю ліквідована заборгованість по зарплаті на 13 підприємствах на загальну суму 2061,9 тис. грн. Значно скоротилась заборгованість на таких підприємствах, як ВАТ "Південьзахідшляхбуд", ВКП "Спецстрой", ЗАТ "Вінницький горілчаний завод" та інших. Водночас про новоутворену заборгованість станом на 1 березня звітували 14 підприємств міста усіх форм власності на загальну суму 763,2 тис. грн.

На попередніх засіданнях комісії керівники міських комунальних підприємств та начальники профільних управлінь міської ради отримали доручення взяти під особистий контроль погашення заборгованості із заробітної плати на комунальних підприємствах до 1 квітня 2010 року. Питанню погашення заборгованості із заробітної плати на них приділяється постійна увага.

Досить значну проблему із розрахунками з працівниками мають ЖЕКи міста. Тому основним завданням, що поставлено перед житлово-експлуатаційними підприємствами, є забезпечення 100% поточної оплати послуг з утримання будинків та стягнення заборгованості минулих періодів, оскільки саме такі кошти є джерелом можливості погашення боргів з заробітної плати. На початок березня борги населення за послуги ЖЕКів складають 6890,5 тис. грн. Значних проблем їм додають невчасні розрахунки державного бюджету по відшкодуванню пільг та субсидій, що в свою чергу не дає можливості забезпечити вчасну виплату заробітної плати.

Як і в попередні періоди, з метою запобігання появі новоутвореної заборгованості управліннями праці і соціального захисту населення продовжують здійснюватись перевірки щодо дотримання чинного законодавства з праці: протягом січня-лютого поточного року проведено 35 перевірок підприємств, матеріали по 18-тьом з них передані до Державної інспекції праці у Вінницькій області, по 8 - до прокуратури.

Комісія по ліквідації заборгованості по заробітній платі не лише контролює процес розрахунків із працівниками, а й в межах своїх повноважень намагається допомогти підприємствам вирішувати їхні проблеми. Так, наприклад, KНВО "Форт" МВС України, яке займається в основному виробництвом вогнепальної зброї і різних спецзасобів для співробітників правоохоронних органів й інших силових структур, на сьогоднішній день має не лише проблеми із розрахунками із працівниками, а й взагалі із проведенням безпосередньої діяльності. Робота підприємства «Форт» повністю паралізована. З державного бюджету підприємство не отримало кошти за велику партію продукції. Тому має не лише борги по зарплаті, а й невирішені питання, пов\'язані із виконанням замовлень. Іван Михайлюк розпорядився від імені комісії направити листа на адресу Міністерства оборони України із проханням перерахувати заборговані кошти.


Переглядів: 3380
Поширень: 0