Важливим кроком у напрямку створення сприятливих умов для розвитку бізнесу та боротьби з корупцією стало запровадження в Україні принципу «єдиного вікна». Відповідний порядок інформаційного обміну між державними органами та підприємствами було затверджено постановою Кабінету міністрів України від 25 травня 2016 року № 364 та введено в дію 1 серпня 2016 року. З 1 лютого 2018 року, використання підприємствами і державними органами інформаційної системи «єдиного вікна» став обов’язковим.

Для обговорення найбільш проблемних питань, які виникають при використанні цієї системи, керівництвом Вінницької митниці ДФС проведено чергову зустріч із вінницькими представниками контрольних служб, бізнесу, бюджетоутворюючими платниками податків та митними брокерами.

За словами першого заступника начальника Вінницької митниці ДФС Ігор Путишин, порядок контролю державних органів за переміщенням через митний кордон товарів за принципом «єдиного вікна» цілком відповідає світовій практиці та рекомендаціям міжнародних організацій.

Посадовець акцентував увагу, що зміни і доповнення внесені постановою Кабінету міністрів України від 31 січня 2018 року № 44 до постанови Кабінету міністрів України  від 25 травня 2016 року № 364 та до постанови Кабінету міністрів України від 5 жовтня 2011 року № 1031, дозволили значно удосконалити порядок інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна», зокрема, за такими напрямками:

  • продовжено (до 31 січня 2019 року) термін, до якого рішення про здійснення митного оформлення за принципом «єдиного вікна» приймається підприємством та визначено умови прийняття такого рішення;
  • врегульовано питання забезпечення контролюючими органами здійснення відповідних видів державного контролю із врахуванням графіку роботи структурних підрозділів органів доходів і зборів;
  • запроваджено ризик-орієнтований підхід до обрання об’єктів фітосанітарного контролю дерев’яного пакувального матеріалу та палет, що передбачає:
    - при експорті контроль за маркуванням палет здійснюватиметься  співробітниками митниць і лише у випадках, коли товар підлягатиме митному огляду;
    - при імпорті, залежно від рівня ризику в розрізі країн-відправників, огляду (інспектуванню) будуть підлягати 10%, 25%, 50% або 100% підконтрольних вантажів.
  • передбачено можливість завершення радіологічного контролю без проставлення на товаросупровідних (товаротранспортних) документах відповідних відміток про проведення такого контролю, у разі відсутності перевищення природного радіаційного фону, визначеного комплексами автоматизованого контролю за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів у пунктах пропуску через державний кордон України, в яких забезпечено функціонування таких комплексів.

В ході спілкування представники підприємств та державних органів повідомили, що питання здійснення державних видів контролю у позаробочий час та у вихідні дні, яке гостро стояло на початку року, врегульовано, а також відзначили позитивні тенденції у роботі з використанням системи «єдиного вікна».

Наостанок  Ігор Путишин подякував усім присутнім за плідну роботу та акцентував на необхідності подальшої консолідації зусиль для досягнення максимального виконання поставлених завдань.



Переглядів: 2033
Поширень: 0