Постанову КМУ від 21.02.2018 №117 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 07.03.2018 №46. Порядки, що розроблені відповідно до п.201.16 ст.201 Податкового кодексу України, набирають чинності через п’ятнадцять днів з дня опублікування.

Зокрема документом затверджено:

  • Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • Порядок роботи комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації;
  • Порядок розгляду скарг на рішення комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації.

Для зменшення випадків зупинки реєстрації податкових накладних постановою встановлюється «відсікаючий критерій» 3% та поріг обсягу постачання за місяць у розмірі 500 тис.грн. Також для малого та середнього бізнесу запроваджуються показники позитивної податкової історії. Податкові накладні, складені за ризиковими операціями платниками податків з позитивною податковою історією, не зупинятимуться.

Відтепер для оперативного реагування критерії оцінки ризиків встановлюватиме ДФС, попередньо узгодивши їх з Міністерством фінансів.

ДФС оприлюднюватиме на своєму офіційному веб-сайті погоджені критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

Документом запроваджується публічний електронний реєстр зупинених податкових накладних, в якому платник в онлайн режимі зможе знайти інформацію щодо розгляду та статусу зупинених податкових накладних.

Порядок роботи комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної в ЄДРПР або відмову в такій реєстрації, передбачає їх створення на регіональному та центральному рівні. Прийняті рішення таких комісій набувають чинності після реєстрації їх в електронному Реєстрі зупинених податкових накладних. Якщо рішення комісій не зареєстровані протягом семи робочих днів, зупинена податкова накладна/розрахунок коригування реєструється в автоматичному режимі.

Допрацьована форма рішення про відмову в реєстрації. Зокрема, в рішенні буде зазначатися чітка вмотивована підстава відмови. У випадку ненадання та/або надання документів, які складені з порушенням законодавства, у формі буде зазначатися конкретний документ, якого це стосується.

Також врегульовується питання реєстрації ПН/РК для платників, по яких до 01.12.2017 року було зупинено ПН/РК та не подано пояснень та документів. Установлено, що у такому випадку платники податків мають право протягом року, з дати виникнення податкового зобов’язання, відображеного у такій накладній, подати пояснення на розгляд відповідних комісій органів ДФС.



Переглядів: 1400
Поширень: 0