Як повідомив начальник Головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації Давиденко Віталій Володимирович, у відповідності до Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» протягом травня Головним управлінням облдержадміністрації, рай(міськ)управліннями праці та соціального захисту населення буде забезпечено виплати в підвищених розмірах державних соціальних допомог малозабезпеченим сім’ям, особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, а також всіх видів державної допомоги, розміри якої визначаються у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму.

Нові призначення здійснюються відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік», яким установлено, що з поточного року рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму) для призначення допомоги, збільшується порівняно з сумами 2009 року: для працездатних осіб – на 37 відсотків (182,21 грн.), непрацездатних осіб – на 42 відсотки (266,25 грн.), інвалідів – на 47 відсотків (294 грн.). Для кожної дитини з малозабезпеченої багатодітної сім\'ї, в якій виховується троє або більше дітей віком до 18 років, (а якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації - до 23 років) рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму) становитиме 50 відсотків прожиткового мінімуму, (який зростатиме чотири рази протягом року) встановленого для дитини відповідного віку.

Слід додати, що на сьогодні через органи праці та соціального захисту населення допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів отримують 106,9 тис. осіб. У порівнянні з 2009 роком, коли ця кількість становила 94,7 тис. осіб, відбулося збільшення на 12,2 тис. осіб. Коли у 2009 році ця сума допомог становила 157,2 млн. грн., то у 2010 очікується збільшення виплат майже на 90 млн. грн.
Аналогічно будуть підвищуватись і розміри державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та інвалідам. Наприклад, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня – 695гривень, з 1 квітня – 706 гривень, з 1 липня – 709 гривень, з 1 жовтня – 723 гривень, з 1 грудня – 734 гривень.
Давиденко В. В. наголосив, що спеціалістами Інформаційно-обчислювального центру Головного управління вже проведено масовий перерахунок державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та всіх видів державної допомоги, розміри яких визначаються у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму.
Зроблено це на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2010 року «Про виплату пенсії та державної соціальної допомоги за січень-квітень 2010 року» з 13.05.2010 року. Зараз Інформаційно-обчислювальним центром проводиться масовий перерахунок всіх видів державної допомоги для забезпечення проведення у травні поточного року виплати недотриманої у січні-лютому 2010 року суми державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та всіх видів державної допомоги.
Передбачається, що до 18 травня рай(міськ)управліннями праці та соціального захисту населення буде завершено подачу заявок фінансовим органам райдержадміністрацій на суми фактичних нарахувань з урахуванням підвищень.
Виплата недоотриманих видів допомоги у березні-квітні 2010 року буде проведена одночасно з виплатою допомоги за перший період червня поточного року. Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації гарантує, що до кінця травня поточного року одержувачі державних допомог отримають зазначені виплати з урахуванням підвищених розмірів допомоги в повному обсязі.
З даного приводу в усіх районах та містах Вінниччини розпочато інформаційно-роз”яснювальну роботу.

Про новий порядок призначень державних допомог проінформовано всіх голів сільських та селищних рад.


Переглядів: 3940
Поширень: 0