Про порядок проведення перерахунків пенсій згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та виплата пенсій окремим категоріям громадян йшла мова на прес-конференції (19 травня) в приміщені прес-центру головного управління з питань внутрішньої політики, у справах засобів масової інформації та зв`язків з громадськістю облдержадміністрації.

В заході взяли участь начальник головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Черненко М.А., заступник начальника головного управління – начальник управління пенсійного забезпечення Дика Л.М., заступник начальника головного управління, начальник управління надходження доходів Єрошенко М.Ю.

Вищевказані керівники звернулися до представників редакцій ЗМІ донести до широких верств населення інформацію про нове в пенсійному забезпеченні. Адже, закон України «Про Державний бюджет України на 2010 рік», прийнятий Верховною Радою України 27 квітня ц.р., набрав чинності 30 квітня 2010 року. Законом встановлені нові підвищені розміри соціальних стандартів починаючи з 1 січня 2010 року.

Постановою Уряду, прийнятою 5 травня ц.р., передбачено здійснити перерахунок пенсій виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого Законом України “Про Державний бюджет України на 2010 рік”.

Перерахунок пенсій з урахуванням нових розмірів прожиткового мінімуму здійснюється за матеріалами пенсійних справ без подання пенсіонерами заяви та будь-яких додаткових документів. Так, незважаючи на дуже стислі строки між прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та початком виплати пенсій (виплата пенсій проводиться з 4 по 25 число кожного місяця), у травні пенсіонери вже отримують доплату до нових розмірів пенсій та допомоги за додатковими відомостями за цей місяць.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, встановлений з:
01.01.2010 року – 695.00 грн.; 01.04.2010 року – 706.00 грн.;
01.07.2010 року – 709.00 грн.; 01.10.2010 року – 723.00 грн.;
01.12.2010 року – 734.00 грн.

Відповідно до нових норм перераховуватимуться всі пенсійні виплати, розрахунок яких залежить від розміру прожиткового мінімуму: це розміри підвищень до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, державна соціальна допомога на догляд, розміри надбавок до пенсій донорам, розміри пенсійних виплат шахтарям, розміри пенсій, обчислених відповідно до Закону України ’’ Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб, розміри пенсій за особливі заслуги.

Доплата пенсій визначається як різниця між новим розміром пенсії та фактично отриманим в січні – травні.

В області перераховані пенсії 476 тисячам пенсіонерам. Додаткові витрати внаслідок перерахунку за травень становить 31,2 млн. грн.

Розмір середньої пенсії станом на 1 травня зріс на 7 відсотків та в порівняні з 1 січня 2010 року за попередніми розрахунками становить – 912 грн.

Всі вищезазначені розміри будуть підвищуватись з підвищенням прожиткового мінімуму на протязі року згідно із прийнятим законом.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України під час визначення розміру пенсії або допомоги після проведеного перерахунку враховано, що виплати, передбачені пунктами 3 і 4 постанови Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2009 р. № 1252 “Про недопущення зменшення розмірів пенсій та соціальних виплат, врегулювання окремих питань у зв’язку з прийняттям Закону України від 6 листопада 2009 р. “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік”, встановлювалися до проведення чергового перерахунку пенсії або допомоги. Вказані виплати це – підвищення непрацюючим пенсіонерам 28,40 грн. та тимчасова доплата до пенсій, яка виплачувалася в січні – травні. В зв’язку з чим, після перерахунку пенсій з 01.01.2010р. зазначені виплати не встановлюються.

Після перерахунку пенсій можливі випадки, коли розмір пенсії до перерахунку в сумі був більшим, ніж розмір пенсії після перерахунку.

По таких особових рахунках для недопущення зменшення розмірів пенсій формуватиметься доплата до старого розміру пенсії.

Згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2010р. №336 здійснюється виплата недоотриманої за січень—квітень 2010 р. суми пенсії у зв’язку з перерахуванням їх розмірів згідно Закону України “Про Державний бюджет України на 2010 рік ”: у травні — за січень і лютий, у червні — за березень і квітень цього року.

Додаткові відомості на виплату доплати пенсій за січень і лютий передані 13 травня на поштові відділення та банківські установи. Виплата пенсій проводиться згідно графіків виплати у встановлених сумах з урахуванням доплат.
Проведені перерахунки пенсій 477,2 тисячам осіб.
408,3 тисяч пенсіонерів отримають доплату пенсій за січень і лютий на загальну суму 53,4 млн. грн.
Потреба на виплату пенсій на травень місяць за рахунок проведення доплат збільшена більш, ніж на 86 млн. грн., яка профінансована згідно графіку.

У зв’язку з перерахунками пенсій робота телефонних «гарячих ліній» територіального управління триватиме щоденно. За номером телефону 66-09-94 надаватимуться роз’яснення щодо порядку розрахунку пенсій з 01.01.2010р.


Переглядів: 7454
Поширень: 0