Рішення набуває чинності за місяць після його опублікування. Це рішення продиктоване рядом економічних чинників загальноукраїнського рівня – зростанням цін на всі комплектуючі та ремонтні роботи внаслідок інфляційних процесів, підвищення рівня мінімальної зарплати, зростанням цін на енергоносії. Обгрунтованість прийнятих тарифів підтверджена висновками інспекції по цінах.

Як стверджують представники міської влади, спроби штучного стримування зростання тарифів у місті уже призвели до збитків теплопостачальних організацій на загальну суму біля 4 мільйонів гривень. Загалом, враховуючи збитки минулих періодів, міський бюджет компенсував з початку року теплопостачальним організаціям уже понад 9 мільйонів гривень.

«Тарифи повинні бути економічно обгрунтованими – інакше просто не може бути» - підкреслює перший заступник міського голови Іван Михайлюк. – «Спроби сьогодні загравати з тарифами призведуть до руйнування системи ЖКГ, яка і так знаходиться в критичному стані. Більшість потужностей уже відслужили свій технологічний термін, а ми сьогодні навіть не можемо закласти інвестиційну складову на їх оновлення».

Так, Вінниця уже біля двох років веде переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку про кредит на реконструкцію системи теплопостачання у місті. Роботи, які передбачаються в рамках цих коштів, вкрай необхідні міській системі енергетики. Однак розрахунки доводять, що залучення кредитних коштів на тих умовах, на яких наполягає ЄБРР, призведе до збільшення тарифів на період кредитування додатково майже на 20% за рахунок інвестиційної складової. Тому рішення по цьому кредиту постійно відкладається.

З іншого боку, міська рада постійно відслідковує, аби при зростанні тарифів були захищені інтереси найбільш вразливих соціальних категорій. При цьому аналіз статистики звернень за субсидіями свідчить, що кожне підвищення тарифів призводить лише до тимчасового збільшення числа сімей, які отримують передбачені законом компенсації. Загалом, як стверджує статистика, кількість сімей, які отримують субсидії, протягом останніх трьох опалювальних сезонів тримається приблизно на одному рівні. Це говорить про те, що темпи зростання тарифів у місті в цілому співпадають з темпами зростання доходів населення.

Міськвиконком, приймаючи рішення про підвищення тарифів саме на початку літа, керувався також тим, що збільшення тарифів на момент, коли опалювальний сезон позаду, дозволить жителям міста легше адаптуватись до нового рівня тарифів.

Водночас, треба констатувати, що нинішній рівень тарифів не буде остаточним, оскільки відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2008 р. №396 - ціна газу для населення щомісяця зростатиме на 3-5 %, починаючи з травня.


Переглядів: 3654
Поширень: 0