Підприємства області повинні виплатити своїм працівникам заборговані 29 млн. гривень. Якщо з початку року спостерігалась тенденція до зменшення боргу, то з травня ситуація змінилась з точністю до навпаки. Причому зростання відбулося за рахунок економічно активних підприємств, частка яких в загальному боргу становить 70%.

Хронічно боргує Вінниця, на «її совісті» половина обласного боргу – 16 млн. грн.. Найбільше «відзначились» підприємство ЖКГ «Вінницяміськтеплоенерго», акціонерне товариство «Вінницький агрегатний завод», державний авіаційний завод, картографічна фабрика. На них припадає майже 5 млн. грн. затриманої зарплати. Не відстають і приватники. Так, будівельна фірма «Поділля-буд» не розрахувалась зі своїми працівниками на 800 тис. грн., а ТОВ «Віндор», яке будує дороги, пообіцяло до кінця місяця погасити борг у 220 тис. грн. До речі, саме приватні підприємства утримують абсолютне «лідерство» у розподілі боргів на економічно активних підприємствах – майже 70%. Перший заступник міського голови Іван Михайлюк відзначив, що травень «вистрілив» після чотиримісячного спаду заборгованості. Разом з тим деяким підприємствам також боргують – люди і держава. На сьогодні населення винне комунальному підприємству «Міськтеплоенерго» 39 млн. грн.., а загальна сума підтвердженого, але не відшкодованого ПДВ по місту Вінниці становить 100 млн.

За боргами з виплати зарплати на економічно активних підприємствах Вінницю «доганяють» Ладижин (2 млн. грн..), Могилів-Подільський (1,2 млн. грн.), Липовецький, Вінницький та Тиврівський райони. Тільки на одному «Ладижинському заводі силікатної цегли» «висять» 1,6 млн. невиплаченої зарплати.

Голова облдержадміністрації наголосив, що незважаючи на непросту ситуацію в економіці, з боргами в області миритися не збирається. «Ми відповідаємо перед людьми і державою за те, щоб працівники отримували зарплату і були соціально захищені», - нагадав він посадовцям. Тому попередив, що формальної роботи із погашення заборгованості не потерпить. Що ж до проблемних підприємств, Микола Джига доручив відповідним службам ретельно розібратися у причинах їх неспроможності повернути гроші людям.


Переглядів: 3266
Поширень: 0