Перекачування грошей із легального обігу в «тінь» здійснювалося під прикриттям цілком законних торговельних операцій із купівлі-продажу сільськогосподарської продукції – насіння соняшника. Підприємства закуповували національний «делікатес» у ряду фірм, кошти перераховувалися на рахунки продавця, звідки невдовзі знімалися за грошовими чеками через каси банків. У момент отримання чергової порції готівки в сумі більш ніж 170 тисяч гривень співробітники податкової міліції затримали одного з організаторів конвертаційного центру. Саме він спільно зі ще одним мешканцем обласного центру організував злочинну схему конвертування грошових коштів.

У підконтрольних їм фірм підприємства закуповували партії соняшникового насіння, розраховуючись чималими сумами коштів. Вже встановлено, що загальна сума реалізації продукції склала близько 12 мільйонів гривень. Тим часом директори фірм-продавців, на рахунки яких і надходили мільйони, заперечують свою участь в оборудках. Один керівник стверджує, що тільки ставив підписи на бухгалтерських документах, угодах та в чистих чекових книжках, інший узагалі непричетний до фінансового-господарської діяльності зареєстрованої на нього фірми. В ході оперативно-слідчих заходів податківці встановили, що підконтрольні організаторам конвертаційного центру фірми є фіктивними і транзитними (такими, через рахунки яких переводяться кошти).

Під час обшуків у помешканнях зловмисників податківці виявили та вилучили чисті бланки фінансових документів, рахунки з відтисками печаток та підписами службових осіб фірм-продавців, записники із відомостями про зняття готівки з рахунків фірм, копії платіжних доручень – усе те, що беззаперечно підтверджує вину фінансових махінаторів. Слідчі податкової міліції довели факт співучасті, порушена кримінальна справа за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК України) відносно організаторів конвертаційного центру, що загрожує позбавленням волі терміном 5-10 років із конфіскацією майна.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області

 

 

 


Переглядів: 3701
Поширень: 0