Вже більше року у Вінниці діє граничний тариф на житлово-комунальні послуги, які надаються ЖЕКами. За цей час значно зріс рівень проплат за комунальні послуги мешканців, які отримали можливість точно знати, за які роботи вони сплачують і контролювати нарахування, які здійснюють житлово-експлуатаційні підприємства. І вже рік вінничани майже стовідсотково сплачують за надані послуги - нова система нарахувань дала позитивні результати.

До середини 2009 року мешканці міста сплачували єдину фіксовану вартість за житлово-комунальні послуги як в п\'ятиповерхових будинках, так і в багатоповерхівках на дев\'ять і вище поверхів. Не враховувалась і площа прибудинкових територій, загальна площа квартир, рік забудови будинків, площа підвалів тощо.

Починаючи з липня минулого року, житлово-експлуатаційні контори міста почали надавати послуги по утриманню будинків та прибудинкових територій за граничним тарифом. «Із переходом на граничний тариф з\'явилась можливість діалогу між мешканцями та представниками ЖЕКів, - говорить начальник управління житлового господарства Сергій Кушнір. - Тепер самі мешканці можуть впливати на роботу житлово-експлуатаційних контор, сплачуючи лише за ті послуги, які упродовж місяця були їм надані фактично». Крім того, змінився підхід до проведення капітальних ремонтів у багатоповерхівках - самі мешканці отримали можливість прискорити у своїх будинках ремонт покрівель, під\'їздів, підвалів, комунікацій чи інших місць загального користування. Це стало можливим завдяки співфінансуванню робіт з розрахунку, коли 70% від їх загальної вартості - кошти з міського бюджету, а 30% - кошти жителів будинку. У такий спосіб за перше півріччя поточного року на ремонти інженерних мереж, під\'їздів та м\'яких покрівель мешканці зібрали більше 160 тисяч гривень.

Впровадження граничного тарифу дало свої позитивні результати, як для мешканців, так і для ЖЕКів. Розрахунки населення навіть у кризовий період зросли майже до 100 відсотків (у першому півріччі 2009 року розрахунки ледь сягали 93%). Окрім цього такий підхід до нарахувань вплинув і на підвищення якості надання послуг з боку ЖЕКів. Так, за шість місяців поточного року було відремонтовано більше 12 тис. м2 м\'яких покрівель, замінено майже 7 тисяч погонних метрів інженерних мереж тощо.

На черговому засіданні виконавчого комітету міської ради, яке відбулось 26 серпня, міський голова Володимир Гройсман зазначив, що із впровадженням граничного тарифу у мешканців в першу чергу з\'явилась можливість контролювати якість послуг, які їм надають ЖЕКи. «Сьогодні городяни мають повне право не сплачувати за ті послуги, які вони не отримували, - говорить мер. - А керівники ЖЕКів повинні постійно підвищувати якість усіх робіт, оперативно реагувати на звернення громадян, вчасно ліквідовувати аварії. Тобто робити усе необхідне, аби житловий фонд нашого міста був впорядкованим, чистим та охайним. Окрім цього, необхідно й надалі активно спілкуватись із громадою, звітуючи їй про фактично надані послуги, зустрічатись із старшими по будинках».


Переглядів: 3894
Поширень: 0