Виведені у тінь кошти обраховуються сотнями тисяч гривень несплачених податків.

Нещодавно слідчий відділ податкової міліції області порушив кримінальну справу проти вінничанина, який саме на торгівлі цінними паперами ухилився від сплати податків більш ніж на мільйон гривень. Про це повідомила “Місту” Ольга ШИШКІВСЬКА, прес-офіцер управління податкової міліції ДПА у Вінницькій області.

- В ході перевірки було встановлено, що п’ять років тому вінничанин придбав у двох громадян більше ста тисяч акцій відкритого акціонерного товариства майже на 45 тисяч гривень, - зазначає Ольга Шишківська. - Згодом передав їх одному закритому акціонерному товариству, в якості компенсації отримавши у власність акції інших суб’єктів підприємницької діяльності. Чистий дохід фінансового гравця при цьому склав понад 2,6 мільйона гривень. Декларацію про доходи до податкової інспекції при цьому він не подав, як того вимагає закон. Відтак умисно ухилився він сплати прибуткового податку з доходів громадян, отриманих ним у 2003 році, на суму більше мільйона гривень.

Набагато меншою сума ухилення від сплати податків була в іншої вінничанки. Втім, їй так само доведеться відповідати перед законом, як і попередньому ділку. Цього разу директриса підприємства, повідомляє прес-офіцер, вступивши у попередню змову з іншими службовими особами фірми, отримала прямі інвестиції від двох громадян – 540 і 550 тисяч гривень. За рахунок отриманих коштів вона начебто збиралася поповнити статутний фонд власного підприємства. Однак за законом «Про оподаткування прибутку підприємств» не внесла їх до суми валових витрат, а перерахувала на рахунок іншої організації. Висновок судово-бухгалтерської експертизи показав, що службовці фірми умисно ухилилися від сплати податку на прибуток більш ніж на 300 тисяч гривень.

За словами начальника слідчого відділу податкової міліції ДПА області Романа Кубая, в обох випадках порушені кримінальні справи за ч.3 ст. 212 КК України – умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Триває слідство.


Переглядів: 3258
Поширень: 0