Ефективність діяльності ресторанного господарства Вінницької області

20.12.10 14:21 5197

Ресторанне господарство виконує своє значення, здійснюючи три органічно зв’язані між собою функції: виробництво, реалізацію та організацію споживання готової їжі в ресторанах, кафе, барах.

Ефективність діяльності ресторанного господарства Вінницької області

Станом на 1 січня 2010 року в області діяло 88 підприємств (юридичних осіб) з основним видом економічної діяльності «ресторанне господарство». Серед підприємств ресторанного господарства основну частку займають підприємства, які здійснюють діяльність як «кафе» - 62,5%, 14,8% - ресторани, 12,5% - їдальні і постачання готової їжі, 10,2% - бари.

Станом на 1 січня 2010 року в області нараховувалось 1204 об'єкти ресторанного господарства на 85,2 тис. місць. Протягом 2005 – 2010рр. мережа скоротилась на 217 одиниць (на 15,3%), число посадкових місць – на 11,1 тис. (на 6,1%). Скорочення мережі відбулось у переважній більшості районів області, крім Вінницького, Жмеринського, Могилів–Подільського, Піщанського, Погребищенського, Тульчинського районів. Зменшення мережі відбулось головним чином за рахунок здачі об'єктів в оренду фізичним особам.

Все більшу роль у ресторанному господарстві відіграють підприємства, що належать фізичним особам. Так, на кінець 2009 року кількість підприємств ресторанного господарства, що належать фізичним особам (за адміністративними даними), становила 1307 од. Порівняно з 2005 роком їх кількість збільшилась на 264 од., або на 25,3%.

Сфера ресторанного господарства перебуває під впливом як негативних, так і позитивних тенденцій властивій ринковій економіці. Оборот ресторанного господарства за січень - вересень поточного року становив 427,8 млн.грн. Оборот підприємств у цьому обсязі складав 27,0%, оборот фізичних осіб-підприємців – 73,0%.

Фізичний обсяг обороту ресторанного господарства, зазнавши падіння в 2009р. поступово почав збільшуватись і становив 101,6%. Питома вага обороту ресторанного господарства у загальному продажу споживчих товарів за усіма каналами реалізації становила 4,0% і проти відповідного періоду попереднього року зменшилась на 0,3 в.п.

Позитивним є поступове зростання частки продукції власного виробництва в обсязі товарообороту ресторанного господарства до 70,8% у 2009р. порівняно з 63,1% у 2005р. Втім, цього року ця позитивна тенденція не закріпилася: питома вага власної продукції в обсязі товарообороту ресторанного господарства за 9 місяців поточного року знизилась до 66,3%.

"Моя Вінниця"За iнформацiєю:Головне управління статистики у Вінницькій області
Система Orphus

Останні новини

Реклама

Загрузка...
Загрузка...
Афіша кінотеатра Мультіплекс (Караван)