Злочин викрили співробітники управління по боротьбі з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ДПА у Вінницькій області. В ході відпрацювання оперативної інформації стало відомо, що три роки тому київська фірма інвестувала у вінницьке будівництво 10 мільйонів гривень. Кошти переводилися частинами протягом восьми місяців. Невдовзі вінницькі забудовники укладають із київськими партнерами договір купівлі-продажу, за яким реалізують їм облігації на суму 10 мільйонів гривень, щоправда, кияни за отримані облігації не розрахувалися, відтак стали боржниками підприємства.

А через деякий час партнери розривають угоду про інвестування у будівництво. Тут уже вінницькі забудовники стають боржниками киян на суму вкладених інвестицій – 10 млн. грн.

Партнери начебто порозумілися зі своїми боргами, домовившись про проведення заліку взаємних заборгованостей – сума ж бо однакова. Натомість посадові особи вінницького підприємства через три роки – у березні 2010-го – подають уточнюючі розрахунки сум по податку на додану вартість, звідки викидають злощасні 10 мільйонів гривень, внесені до декларації три роки тому. Тоді як робити цього права не мали, оскільки, за висновком експерта, «операції з цінними паперами, зокрема, і залік зустрічних заборгованостей, одна з яких виникла за поставкою облігацій, не виключені зі складу об’єктів оподаткування ПДВ». За результатами перевірки підприємству донараховано 2,3 мільйона гривень податку на додану вартість включно зі штрафними санкціями. Втім, службовцям підприємства доведеться відповідати не лише фінансово: слідчі податкової міліції порушили кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 3094
Поширень: 0