З 1-го лютого підвищують ціну на електрику. Платити на третину більше доведеться тим, хто споживає понад ліміт у 150-т кіловат на місяць і 250-т - для будинків з електроплитами чи електро-опаленням.

У Національній комісії регулювання електроенергетики зазначили: більшості населення підвищення тарифів не торкнеться. Більше платитимуть лише ті, хто використовує електрику понад норму.

Нині тариф для городян - 24 копійки за кіловат, з 1 лютого - стане 32 копійки. Для тих, у кого в будинках електроплити, - з 18 копійок плата зросте до 24-ьох. Для сільського населення тариф з 22-х копІйок підвищують до 29-ти.

Руслан Кайдаш, начальник відділу методології та розрахунку тарифів на електроенергію НКРЕ:
- За обсяг електроенергії, спожитий понад 150 КВ та 250 КВ відповідно на місяць, пропонуємо тариф на електроенергію збільшити на 30 %.

Собівартість однієї КВ/години - приблизно 50 копійок. Українці нині платять приблизно половину від цієї цифри. Через мінімальний тариф для населення переплачують підприємства. Та й на експорт українська енергія йшла за завищеними цінами: 5 центів за КВ/годину. У Європі її продають за 4 центи, а Росія - править ціну вдвічі нижчу за українську.

У НКРЕ підрахували - економічний ефект подорожчення електроенергії для населення дасть вітчизняній енергетиці близько двох мільярдів гривень щорічно.

Втім, чи вистачить цих грошей на модернізацію галузі, яка виробила свій ресурс на сорок відсотків - питання, на яке поки що експерти відповідати не беруться.

Електроенергія для населення дорожчатиме в два етапи. Після лютого нова ціна, а вже вдвічі більша чекає на споживачів у серпні.


Переглядів: 9097
Поширень: 0