Ряд підприємств Вінниці щороку не лише укріплюють свої позиції, але й працюють на власний розвиток. Пріоритетними напрямками діяльності підприємств промислового комплексу міста у 2010 році стали підвищення технологічного та технічного рівня виробництва, впровадження ресурсозберігаючих технологій та сучасного обладнання, підвищення якості продукції. Третина промислових підприємств міста торік здійснили технічне переоснащення виробництва на загальну суму понад 150 млн. грн.

Нові технологічні лінії та процеси впроваджувались на ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика», ВАТ «Вінницький інструментальний завод», «Маяк». Відбулась реконструкція фармацевтичного виробництва ТОВ «Сперко-Україна», розширено виробництво товарів побутової хімії на ЗАТ «Вінницяпобутхім», «Барлінек Інвест» та інших. На багатьох промислових підприємствах освоювалось виробництво нових видів промислової продукції.

Минулого року у Вінниці на 15% зросла кількість підприємств, на яких впроваджені системи управління якістю у відповідності до вимог ДСТУ ISO 9001-2001. Всього в обласному центрі 23 підприємства вже працюють згідно європейських стандартів якості.

Крім цього, протягом минулого року збільшили обсяги виробництва такі підприємства як ТОВ «Аграна Фрут Україна», «Барлінек Інвест», «Вінтар», «Бета-В», «Сперко Україна», ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика», ВАТ «Маяк» та інші. Але поряд із цим спостерігається скорочення виробництва деяких видів промислової продукції, в тому числі ковбасних виробів, яловичини, безалкогольних напоїв, хлібобулочних виробів, цегли, бетонних сумішей тощо.

Загалом за останні чотири роки у місті відбулась суттєва зміна галузевої структури промислового виробництва. Натомість у загальному обсязі промислового виробництва збільшилась питома вага хімічної промисловості (з 6,3% до 15,3% галузевої структури промислового виробництва), оброблення деревини (3,1% до 11,4%).

За підрахунками фахівців, у 2011 році прогнозується збільшення обсягів реалізації промислової продукції (робіт та послуг) до 4 млрд. грн. (у 2010 році ця цифра становила 3 мільярди 700 мільйонів гривень). Збереження позитивної динаміки передбачається, в основному, за рахунок підприємств харчової промисловості міста, адже деякі з них (ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика», «Вінницький олійножировий комбінат», ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика», ТОВ «Аграна Фрут Україна», «Авіс») планують збільшити обсяги виробництва на 2-5%.

Розширити ринки збуту та, відповідно, збільшити обсяги реалізації продукції планують підприємства (ЗАТ «Вінницяпобутхім», ТОВ «Бета-В», «Сперко-Україна») через нарощування експортного потенціалу, розробку та впровадження у виробництво нових серій синтетичних миючих засобів, фармацевтичної продукції та ін.

Стабільною залишиться ситуація на підприємствах з обробки та виробництва виробів з деревини. У целюлозно-паперовому виробництві та видавничій діяльності передбачається випуск продукції на рівні 2010 року.

Переважна більшість підприємств, які працюють на території міста, постійно здійснюють зовнішньоторговельні операції. У 2010 році такі відносини були закріплені із 81 країною світу. За січень-жовтень зафіксовано позитивне сальдо зовнішньої торгівлі в обсязі 18 млн. дол. США. Обсяги експорту продукції становили 254,5 млн. дол. і зросли порівняно з відповідним періодом минулого року на 28,6%, обсяги імпорту склали 236,6 млн. дол. США і зросли на 56,2%.

За рік в економіці міста надійшло інвестицій в розмірі понад 18 млн. дол. США (для порівняння, у 2009 було лише 3 мільйони американських доларів). В основному ці кошти надійшли на підприємства, що здійснюють операції з нерухомим майном та надають послуги підприємцям. В економіку міста іноземні інвестиції надійшли з 39 країн світу. У 2010 році зріс капітал нерезидентів із Польщі та Кіпру.

«Одним з основних напрямків роботи міської ради щодо залучення іноземних інвестицій є пошук потенційних інвесторів для освоєння території Вінницького індустріального парку», - розповідає начальник управління економіки міської ради Галина Якубович.


Переглядів: 4397
Поширень: 0