Оперативники головного відділу податкової міліції ДПІ у м. Вінниці в рамках загальнодержавних операцій «Бюджет» та «Конверт» викрили конвертаційний центр, що працював на території обласного центру та обслуговував підприємства Вінниці та Києва.

Організатори конвертаційного центру – двоє громадян, один із яких раніше засуджений за нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень – провадили активну діяльність із купівлі-продажу продукції, переважно сільськогосподарського значення. Втім, нічого спільного із чесним бізнесом ці фінансові операції не мали. Головним завданням конвертаторів була допомога певним підприємствам не платити податків до бюджету. Для цього діяли за старою, добре відпрацьованою схемою: продавали бажаючим не платити податки партію товару, отримували за нього виручку, яку знімали з банківських рахунків і вже у валізі повертали замовнику, отримавши за це чесно (точніше, кримінально) зароблений відсоток.

Для проведення мільйонних оборудок ділки використовували близько десятка фіктивних фірм, зареєстрованих у столиці, встигли проконвертувати близько 9 млн. грн. При цьому конвертатори не мали навіть офісного приміщення.

Реалізація оперативних матеріалів почалася з порушення кримінальної справи за фактом фіктивного підприємництва, а також накладення арештів на банківські рахунки, через які здійснювалася конвертація коштів, і де на момент арешту зберігалося більше 270 тис. грн.

Наразі податківці встановлюють повне коло осіб, причетних і зацікавлених у діяльності конвертаційного центру, а також встановлюють реквізити фіктивних фірм для відшкодування завданих державі збитків.

У минулому році працівниками податкової міліції на території Вінницької області було викрито і ліквідовано діяльність чотирьох конвертаційних центрів

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 4488
Поширень: 0