Легалізовано 769,2 тис.грн. доходів, забезпечено надходження 119,2 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб. Також встановлено 913 громадян, які здійснювали свою діяльність без відповідної реєстрації та залучено їх до державного обліку зі сплатою 182,6 тис.грн. податків.

Зрозуміло, що роботодавці у таких ситуаціях переслідують досить конкретну мету – ухилення від сплати податків до місцевих бюджетів, до Пенсійного та соціальних фондів. А от наймані працівники, що називається, живуть сьогоднішнім днем. Відтак, погоджуючись на виплату зарплат „у конверті” втрачають набагато більше: соціальну захищеність на випадок хвороби чи безробіття, пенсійне забезпечення в старості чи при отримання інвалідності тощо.

Мають місце на Вінниччині й порушення податкового законодавства при виплаті заробітної плати робітникам та службовцям. У ході проведених за 7 місяців 68 перевірок, донараховано 1 мільйон 862,1 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб та штрафних санкцій, з яких до бюджету надійшло 1 мільйон 305,3 тис.грн. Виявлено 68 випадків виплати доходів за рахунок «тіньових» коштів, надання платниками податків фізичним особам неоподаткованих матеріальних та соціальних благ.

Утім лише зусиллями податківців зрушити ситуацію у кращий бік буде важко. Отож, окрім контрольно–перевірочної роботи з легалізації заробітних плат і зайнятості, ДПА у Вінницькій області проводить значну просвітницьку роботу з питання легалізації доходів, залучаючи волонтерів, громадські інституції, засоби масової інформації. І цей напрям роботи є одним із найбільш пріоритетних.

Тож замість ремствувати на когось за недофінансування освіти, охорони здоров’я тощо, може краще сказати рішуче „НІ!” нелегальним трудовим відносинам. Адже не сьогодні сказано: „Хочеш змінити світ – розпочни змінюватись сам”


Переглядів: 3430
Поширень: 0