Тому і про м\'ясну ковбасу на наших полицях можна лише мріяти.

- За технологією для приготування вареної ковбаси має використовуватися охолоджене м\'ясо. Не заморожене - підкреслюю, - розповідає директор ВАТ "Тростянецький МК" Віктор Левадін. - А про що можна говорити, якщо більшість м\'ясовиробників сьогодні працюють на імпортній сировині. Вона охолодженою із-за кордону не надходить, а лише заморожена. А окрім цього, у нас дозволяється додавання всіляких домішок. Тому висновки можна зробити самим.

Із першого квітня 2009 року в Україні будуть введені нові держстандарти, за якими в ковбасі має бути м\'ясо, а всілякі домішки-барвники будуть заборонені. Саме тоді ми зможемо нарешті згадати, який смак мала "доктрорська" часів СРСР.

Але цього може і не статися, вважають в асоціації. Бо не буде із чого робити ковбасу. Поголівя м\'ясної худоби катастрофічно знижується. І якщо сьогодні не вжити відповідних заходів по відродженню худоби, будемо їсти лише закордонну ковбасу, а Україна стане на 75% імпортозалежною державою у цій галузі.

До речі, на сьогоднішній день виробництво продукції через брак якісної сировини вже припинили 8 підприємств в Україні. На Вінниччині на межі зупинки два найпотужніших підприємства: Вінницький м\'ясокомбінат та Тростянецький. Перший, який із небагатьох в Україні має дозволи на експорт продукції у Росію, може втратити ринки збуту. Зупинення другого може призвести до соціального вибуху. Бо підприємство є одним із бюджетонаповнювачем міста, і на ньому працює понад 200 чоловік. Аби уникнути знищення галузі, асоціація м\'яcопереробників сьогодні звертається до уряду, щоб там вжили всіх заходів для збереження нашого м\'ясного ринку.


Переглядів: 3642
Поширень: 0