Ковбаса просить м'яса... а м'яса - немає

28.08.08 02:25 3013

Лише за останні три роки поголів'я ВРХ в Україні скоротилося на 1,25 млн. голів. Такі дані оприлюднила асоціація м'ясопереробників "Укрм'ясопродукт".

Ковбаса просить м'яса... а м'яса - немає

Тому і про м'ясну ковбасу на наших полицях можна лише мріяти.

- За технологією для приготування вареної ковбаси має використовуватися охолоджене м'ясо. Не заморожене - підкреслюю, - розповідає директор ВАТ "Тростянецький МК" Віктор Левадін. - А про що можна говорити, якщо більшість м'ясовиробників сьогодні працюють на імпортній сировині. Вона охолодженою із-за кордону не надходить, а лише заморожена. А окрім цього, у нас дозволяється додавання всіляких домішок. Тому висновки можна зробити самим.

Із першого квітня 2009 року в Україні будуть введені нові держстандарти, за якими в ковбасі має бути м'ясо, а всілякі домішки-барвники будуть заборонені. Саме тоді ми зможемо нарешті згадати, який смак мала "доктрорська" часів СРСР.

Але цього може і не статися, вважають в асоціації. Бо не буде із чого робити ковбасу. Поголівя м'ясної худоби катастрофічно знижується. І якщо сьогодні не вжити відповідних заходів по відродженню худоби, будемо їсти лише закордонну ковбасу, а Україна стане на 75% імпортозалежною державою у цій галузі.

До речі, на сьогоднішній день виробництво продукції через брак якісної сировини вже припинили 8 підприємств в Україні. На Вінниччині на межі зупинки два найпотужніших підприємства: Вінницький м'ясокомбінат та Тростянецький. Перший, який із небагатьох в Україні має дозволи на експорт продукції у Росію, може втратити ринки збуту. Зупинення другого може призвести до соціального вибуху. Бо підприємство є одним із бюджетонаповнювачем міста, і на ньому працює понад 200 чоловік. Аби уникнути знищення галузі, асоціація м'яcопереробників сьогодні звертається до уряду, щоб там вжили всіх заходів для збереження нашого м'ясного ринку.
"Моя Вінниця"
Система Orphus

Останні новини

Реклама

Загрузка...
Загрузка...
Афіша кінотеатра Мультіплекс (Караван)