Голова облдержадміністрації Микола Джига має намір звернутися до Міністерства оборони щодо оптимізації виробництва на державному підприємстві «45 Експериментальний механічний завод» у Вінниці. Про це він повідомив під час візиту на завод. Застаріле обладнання, надлишок площ, які використовуються лише на третину, та непосильні фінансові зобов’язання стримують розвиток підприємства. Разом з тим, переконаний голова облдержадміністрації, завод має перспективу, зокрема, переорієнтувавшись на виробництво сільськогосподарських машин та котлів на біопаливі.

Керівник області вважає, що завод необхідно звільнити від надлишкового майна, яке вимагає значних витрат на своє утримання. «22 га території, 8 тис кв. м. площ дахів, великі приміщення, які не функціонують, але які треба утримувати, а також сплачувати за землю та інші платежі і податки – це все великим тягарем лягає на виробництво, на колектив», - зазначив він після огляду території підприємства.

Внаслідок фінансової скрути, повідомив директор підприємства Микола Чумак, виникла заборгованість перед Пенсійним фондом у сумі 6 млн. грн. Виконавча служба заарештувала рахунки, внаслідок чого завод позбавили права взяти участь у тендері по аеропорту «Бориспіль». Разом з тим, продукція 45-го заводу користується попитом, зокрема в Росії. У Китаї навіть налагодили виготовлення підробок під його брендом. Цього року підприємство вдвічі наростило обсяги виробництва, має декілька перспективних контрактів, зокрема, Росія замовила насоси для перекачки палива на 1 млн. доларів, а Ровенська атомна станція – обладнання для прибирання атомних відходів. Також, повідомив Микола Чумак, досягнуті попередні домовленості із Кременчуцьким автомобільним заводом щодо майбутньої співпраці. Окрім того, підприємство налагодило випуск обладнаних молокоприймальних пунктів. А в перспективі планується ще більше розширити асортимент продукції.

Обсяг необхідних першочергових інвестицій, за словами директора, становить 8 млн. грн. Повністю ж модернізувати завод коштуватиме 40 млн. грн.. Проте грошей на оновлення військовий завод не має.

Голова облдержадміністрації Микола Джига наголошує: необхідно створити умови для того, щоб підприємство могло заробляти власні кошти. «Треба передати на баланс міста землі, приміщення, які не потрібні заводу, звільнити від деяких податків, щоб дати можливість заводу заробляти кошти і вкладати їх у модернізацію. Це – єдиний шлях. А завод має реальну перспективу».

Свої пропозиції щодо оптимізації виробництва, повідомив Микола Джига, облдержадміністрація надасть Міністерству оборони. Також, зазначив він, до вирішення проблемних питань вінницького підприємства залучать міську владу.

Для довідки:

45 Експериментальний механічний завод – підприємство, яке підпорядковано Міністерству оборони України, з повним виробничим циклом виготовлення виробів і з великим обсягом експериментальних і дослідних робіт. Завод засновано 10 липня 1943 року. Завод є провідним підприємством по виробництву технічних засобів транспортування, заправки, перекачки і збереження нафтопродуктів. У 1950 році змінюється профіль заводу – з ремонтного він стає машинобудівельним. 16 липня 1986 року Указом Президії Верховної Ради СРСР завод нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора. З 1992 по 2000 роки завод зазнає спаду виробництва, 2001 рік стає роком зросту обсягів виробництва продукції та продуктивності праці. Підприємство виробляє автоцистерни, причіп-цистерни, насоси для води, агрегати насосні, мотонасосні установки, колонки паливо-роздавальні, мірники образцові, резервуари, товари народного споживання: станок деревообробний, комплект присадибний, насоси для води, клапани, затулки, запасні частини, автоцистерни, обладнання для АЗС тощо, а також здійснює ремонт автомобільної техніки.

Завод випускає продукцію для Міністерства оборони України та народного господарства.

На заводі працює 340 осіб. Середня зарплата працівників складає 1400 грн.


Переглядів: 9047
Поширень: 0