Мер литовського міста Паневежис Повілас Вадополас, який приїздив до Вінниці на святкування Дня міста, залишився іще на кілька днів, аби краще познайомитись із Вінницею. Він побував у різних куточках обласного центру, цікавився як побудована робота у різних сферах життєдіяльності міста, багато часу пан Повілас провів серед людей – йому сподобались доброзичливі і усміхнені вінничани.

Весною поточного року посольство Литви в Україні виступило з ініціативою налагодити більш тісні дружні стосунки між Вінницею та Паневежисом. Для того, аби ближче познайомитись, колег із Литви було запрошено на святкування Дня Вінниці. Відсвяткувати разом з вінничанами іменини подільської столиці приїхав мер Паневежиса Повілас Вадополас.

Пан Повілас охоче поділився своїми враженнями про Вінницю. «Відверто кажучи, я не очікував, що побачу таке красиве місто. Люди добрі, не похмурі, мені здається, що вони люблять місто, в якому живуть. Під час перебування у Вінниці мені було приємно, що в Україні саме це місто зробило такий крок вперед, що навіть нам в приклад», - каже пан Повілас.

Мер Паневежису розповів, що адміністративні послуги у Литві надаються приблизно по такому ж принципу як у Вінниці, але людей звертається менше. Якщо у Вінниці за один день «Прозорий офіс» в середньому відвідує 700 мешканців, то у Пеневежисі така кількість проходить за місяць. Окрім цього, Повілас Вадополас зазначив: «Система обслуговування у вашому «Прозорому офісі» мені нагадала систему обслуговування у шведських банках, які я бачив. У нашому Центрі, де надаються адміністративні послуги, все дещо інше, але принцип такий самий».

Оглянув Повілас Вадополас історичні пам’ятки, вулиці Вінниці, будинки та побував на одній з котелень, в якій запроваджено енергозберігаючі технології і яка працює на дистанційному управлінні. Він зазначив, що Литва також активно думає про енергозбереження. А враховуючи членство у Євросоюзі (з 2004 року), досить активно звертає увагу на збереження довкілля, утилізацію відходів та використання екологічно чистого виду палива. Це планується досягнути шляхом переробки різних видів відходів для отримання енергії (електро- та теплоенергію).

Серед проблем, які є у Паневежисі, - еміграція з міста молодих людей, особливо після світової фінансово-економічної кризи. В основному на роботу їдуть до Великобританії, Америки та Німеччини. Досить часто молодь виїжджає за кордон, а точніше у західну Європу, для отримання вищої освіти. У Литві навчатись досить дорого і не кожному це по кишені, розповів Повілас Вадополас. «Якщо у вас черга у дитячі садки і в зв’язку з цим відкриваються нові дошкільні заклади та розширюються існуючі, то це з одного боку навіть добре – це говорить про те, що у вас народжуються і ростуть діти. У нас, на жаль, така ситуація, що ми навіть деякі садки вимушені закривати через недостатню кількість дітей»,- каже мер Паневежиса.

Особливі враження литовський гість отримав від святкування Дня народження Вінниці. Про все побачене та почуте Повілас Вадополас підготує доповідь для своїх колег-депутатів і, за його словами, вони прийматимуть рішення про подальшу співпрацю.

Для довідки

Місто Паневежис знаходиться на півночі Литви. В ньому проживає 111 тисяч населення. Це адміністративний центр Паневежського повіту і Паневежського району. У місті перетинаються найважливіші автомагістралі Литви та міжнародна магістраль «Віа Балтика», що з\'єднує Вільнюс із Ригою. Залізничні лінії з\'єднують з Даугавпілсом і Шяуляєм. Діють два аеродроми місцевого значення. Місто є важливим центром промислового виробництва Литви. Успішними є такі види діяльності: електротехнічна — завод «Екранас», пивоварня — «Калнапіліс» та інші.

 


Переглядів: 4559
Поширень: 0