У лютому поточного року 52 бібліотеки з 10 районів області (Могилів-Подільський, Козятинський, Іллінецький, Гайсинський, Немирівський, Хмільницький, Томашпільський, Муровано-Куриловецький, Крижопільський, Тростянецький) та централізованої бібліотечної системи м. Вінниця були офіційно оголошені переможцями другого раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст». У 2010 р. переможцями першого раунду конкурсу стали 11 бібліотек Барського та Тульчинського районів.

Програма «Бібліоміст» покликана перетворити публічні бібліотеки на сучасні громадські центри та підвищити роль бібліотек в українському суспільстві. Це чотирирічна програма, серед основних завдань якої – покращення доступу населення до інформації шляхом обладнання публічних бібліотек технікою; навчання бібліотекарів з метою підвищити якість послуг для відвідувачів; розвиток спроможності бібліотек представляти свої інтереси та отримувати необхідні громаді ресурси, а також формування у суспільстві розуміння ключової ролі бібліотек і необхідності їх підтримувати. Протягом 2010 року програма успішно модернізувала більше 200 публічних бібліотек, а у поточному році обладнання отримають ще 730 бібліотечних закладів України. До 2013 р. у рамках програми «Бібліоміст» до 1600 публічних бібліотек України будуть обладнані комп’ютерами з доступом до Інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники.

Протягом березня-червня 2011р. на Вінниччині здійснювалися підготовчі роботи щодо прийому техніки (ремонти бібліотек, встановлення електромережі та засобів охорони, пожежної безпеки, придбання меблів) силами бібліотекарів та їх родин, сільських та селищних рад, районних відділів культури і туризму, спонсорів, волонтерів. Підтримку у підготовчих роботах надали районні державні адміністрації. Згідно умов конкурсу місцева влада також мала забезпечити Інтернет зв’язок у бібліотеках, які виграли конкурс.

У серпні-вересні відбулася поставка комплектів комп\'ютерного обладнання з безкоштовним програмним забезпеченням та підключення до мережі Інтернет у 8 районів області (Могилів-Подільський, Козятинський, Гайсинський, Немирівський, Хмільницький, Томашпільський, Муровано-Куриловецький, Крижопільський) та ЦБС м. Вінниця. Очікується поставка в Іллінецький та Тростянецький райони.

У вересні в 5 бібліотеках Томашпільського району (смт. Томашпіль, смт. Вапнярка, с. Комаргород та с. Липівка) вже відбулися урочисті церемонії з нагоди відкриття пункту публічного доступу до Інтернету та початку надання нових сервісів. Найближчим часом церемонії відкриття відбудуться у решті районів.

За рахунок програми представники кожної бібліотеки-переможця проходять навчання на базі регіонального тренінгового центру у ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва.

На початку жовтня 2011р. буде оголошено новий раунд конкурсу з організації нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету. В конкурсі зможуть брати участь районні та міські бібліотечні системи з філіями, які ще не вигравали цей конкурс. Про деталі конкурсу можна буде дізнатися на сайті програми - http://bibliomist.org/

«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Для сприяння досягненню цілей програми, корпорація Microsoft безкоштовно передасть публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США.

Контактна особа:
Оксана Бондар - регіональний представник програма "Бібліоміст" у Вінницькій області, представництво Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX)
тел.: 067-5084879
[email protected]
www.irex.ua

 


Переглядів: 6979
Поширень: 0