Недалеко від Вінниці, на території піонерського табору в районі Дубового Гаю, Був знайдений сарай, зроблений зі старого Вінницького трамвайного вагону.

Зробивши його огляд і кілька фотографій, представники клубу спочатку припускали, що це вагон серії С-900, які поставлялися з Києва на початку 50-х років ХХ століття (і вироблені були в 30-х роках). Але, після тривало аналізу та порівняння старих фотознімків із залишками знайдено вагона, було визначено, що це ще більш старий трамвайний вагон серії "Nivelles".

Виявляється, що вказаний вище трамвай був привезений в наше місто в 30-х роках ХХ століття з Одеси, а зроблений ще в далекому 1911 (!!!) році. Побудований зазначений вище вагон бельгійським заводом "Nivelles". В Одесі трамвай Цієї серії називали на американський манер - "Пульман".

Свого часу в Одесі теж була вузька колія, як і у Вінниці. Але на початку 30-х років у цьому місті почали масово "перешивати" трамвай на широку колію. Тому частина вузькоколійних вагонів Одеса стала віддавати в міста з вузькою колією: Чернівці, Житомир, Львів і ... Вінниця. Довгий час зазначений вище вагон працював на пасажирських лініях нашого міста, і його не списували, оскільки він мав значні переваги перед іншими трамваями, які не були значно менш пассажиромісткими. У 70-х роках зазначений вище вагон був переданий в службу колії, де працював до початку 80-х років. Далі було вирішено його використовувати як побутове приміщення в піонерському таборі (у той час це було значніше вигідніше, ніж здавати на металобрухт). У такому вигляді зазначений вище трамвай дожив до наших днів.

Вагон звичайно вже віддалено нагадує свій первинний вигляд тих давніх років: за довгі роки його зовнішність зазнала значних змін. Але пізнати в ньому легендарний "Пульман" можна. Це видають його довжина, своєрідна рама і деякі деталі корпусної обробки.

Усього таких вагонів у Вінниці було привезено близько 5 одиниць. Зберігся і знайдений тільки один. Ймовірно, що в світі більше не збереглося жодної моделі вагонів типу Nivells. Можливо цей  навіть єдиний!
 


Переглядів: 8968
Поширень: 0