Рік тому, 24 вересня 2010 року, міський голова Володимир Гройсман презентував концепцію Стратегічного плану розвитку міста на період 2011-2020 рр. "Вінниця - 2020: сучасне та комфортне європейське місто". Ця концепція стала водночас і виборчою програмою Володимира Гройсмана, з якою він удруге переміг на виборах, здобувши підтримку майже 78% вінничан.

У запропонованій міським головою стратегії шлях майбутнього розвитку міста визначається через баланс двох пріоритетів. З одного боку, Вінниця має розвиватись як комфортне місто для проживання його мешканців. З другого боку, сплановано майбутнє Вінниці як інноваційного міста, яке, не будучи мегаполісом, у багатьох сферах має стати лідером серед інших міст країни.

"Я і члени моєї команди чотири роки тому починали з ситуації, яка вимагала антикризових кроків, щоб налагодити вирішення найгостріших проблем. Сьогодні ми готові до наступного кроку - від розв’язання окремих проблем перейти до формування цілісної стратегії розвитку міста, - зазначив тоді Володимир Гройсман.- Щоб правильно діяти сьогодні, потрібно чітко розуміти цілі, до яких ми йдемо. Потрібно дивитися вперед, у майбутнє, з перспективою не на рік, три чи навіть п\'ять років. Тому ми і ставимо перед собою амбітні завдання, які допоможуть зробити наше місто зручним, європейським та комфортним".

Ставку було зроблено на десять орієнтирів, які охоплюють усі сфери життя громади: "Вінниця як сучасний регіональний центр", "Нова економічна основа розвитку міста", "Передова система управління", "Комфортне і цікаве місто", "Сучасні системи забезпечення життєдіяльності міста", "Високоякісні комунальні послуги", "Місто дружнє до дітей", "Сильна громада, яка дбає про кожного", "Охорона здоров\'я належного рівня", "Яскраве та різноманітне культурне життя".

По кожному з цих розділів прописані довгострокові плани та першочергові заходи. І вже за перший рік після затвердження Стратегічного плану розвитку міста перші результати можна побачити і "помацати" руками", що дозволяє предметніше побачити і повірити у реальність Вінниці-2020, якою її бачать сам мер і його команда.

1. Вінниця як сучасний регіональний центр
Мета: перетворення Вінниці у потужний регіональний центр, який має займати лідируючі позиції серед міст Центральної України.

1. Вінниця набуває статусу загальноукраїнського центру муніципальних інноваційних технологій, а центр адміністративних послуг "Прозорий офіс" став базою для навчання представників місцевого самоуправління міст України.

2. У 2011 розширювалась співпраця Вінниці із зарубіжними партнерами як одного з лідерів у розвитку євроінтеграції серед міст країни. Саме у Вінниці вперше в Україні відбувся Міжнародний семінар мерів "Розвиток міст Східної Європи"".

3. Вінниця долучилась до європейської "Угоди мерів".

4. Польські фахівці почали розробляти для Вінниці концепцію вдосконалення дорожньо-транспортного руху згідно із європейськими вимогами.

5. Реконструйований у Вінниці хокейно-легкоатлетичний стадіон у Центральному парку став спортивною ареною для Чемпіонату Європи з хокею на траві.

6. Туристичну привабливість міста підвищило відкриття найбільшого в Європі світло-музичного фонтана.

7. Вінниця разом з Івано-Франківськом, як обласні центри, перемогла у конкурсі "Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку-2010".

8. Цієї осені буде підписано угоду про залучення 16 млн. швейцарських франків (більше 160 млн. грн.) у модернізацію міської теплоенергетики через співпрацю з міжнародними організаціями за програмами інноваційних проектів муніципального розвитку.

9. Група Світового Банку обрала Вінницю пілотним містом для реалізації проекту "Енергоефективність у житловому секторі України".

10. Уже сьогодні у місті розташовано ряд міжрегіональних, республіканських і міжнародних адміністративних структур - Територіальне управління Рахункової палати, командування Повітряних сил Збройних сил України, Генеральне консульство Республіки Польща. При обговоренні перспектив адміністративно-територіальної реформи саме Вінниця фігурує як найбільш вірогідний претендент на статус столиці об\'єднаного Поділля.

2. Нова економічна основа розвитку міста
Мета: досягнення економічної самодостатності Вінниці та забезпечення мешканців міста достатньою кількістю сучасних робочих місць з відповідним рівнем оплати праці.

1. Наразі у Вінниці працює 78 великих і середніх промислових підприємств, які становлять потужний потенціал для залучення інвестицій, створення нових високотехнологічних та екологічно безпечних виробництв. Найбільш прогресивним на перспективу є розвиток Вінницького індустріального парку, де споруджується нова кондитерська фабрика №2, яка стане найбільшою в Європі, та молочний комбінат (обсяг інвестицій у будівництво - понад 70 млн. дол. США).

2. Міська рада істотно зменшила перелік документів, які необхідно подавати для оформлення права землекористування.

3. Передова система управління
Мета: запровадження у органах місцевого самоврядування, комунальних підприємствах та бюджетних установах сучасної інтегрованої системи управління, орієнтованої на надання послуг належної якості мешканцям міста, економії і ефективного використання бюджетних коштів.

1. Вінниця вже вважається законодавцем новітніх підходів до муніципального управління і стала майданчиком з вивчення і впровадження новітніх інноваційних практик, - зокрема, центр адміністративних послуг "Прозорий офіс". А з нового року у "Прозорому офісі" запрацював і безкоштовний консультаційно-правовий центр "Вінницька міська юридична клініка".

2. Затверджено Статут територіальної громади м.Вінниці. В основному правоустановчому документі подільської столиці є ряд унікальних положень, яких немає у жодному статуті інших міст держави.

3. У квітні реорганізовано і скорочено майже на 100 осіб підрозділи міської ради з метою підвищення ефективності системи управління. Замість 38 виконавчих органів ради введено 35 департаментів та відділів, чим мінімізовано дублювання функцій і розділено функції стратегічного і оперативного управління.

4. Для підвищення ефективності і прозорості управління містом виконавчі органи влади перейшли на систему електронного документообігу.

5. Усі служби, які працюють зі зверненнями мешканців, перейшли до роботи з уніфікованою базою даних (у т.ч. маршрутних перевізників, медичних установ, шкіл і садочків) при одночасній інтеграції роботи усіх диспетчерських служб з метою забезпечення оперативного реагування на звернення та ефективного контролю розв’язання проблем.

До каналів зворотного зв\'язку, якими опрацьовується щорічно понад 170 тисяч звернень мешканців, додався також новий геоінформаційний сервіс на офіційному сайті Вінницької міської ради "Мапа звернень громадян".

6. Вінниця стала першим містом в Україні, де розробляється та буде впроваджуватись автоматизована система управління житлово-комунальним господарством (АСУ ЖКГ).

4. Комфортне і цікаве місто
Мета: оновлення зовнішнього вигляду міста, перетворення його в єдиний архітектурний ансамбль.

1. Успішно завершено інвестиційний проект благодійного фонду Петра Порошенка з реконструкції частини набережної Південного Бугу, де відкрито найбільший у Європі фонтан.

2. Задля підвищення туристичної привабливості міста розпочав роботу муніципальний туристично-інформаційний центр, який вже розробив систему туристичної навігації.

3. На перших трьох вулицях міста облаштовано смуги для пересування велосипедистів.

4. Реконструйовано центральну площу Вінниці - майдан Незалежності.

5. Оригінальні елементи міського дизайну доповнились вертикальним озелененням.

6. Реконструйовано вхід у Центральний парк з боку площі В.Стуса.

7. Реконструйовано міський пляж "Хімік".

8. Відремонтовано штучне озеро біля входу до Центрального парку.

9. Демонтовано МАФи, які не відповідали санітарним та естетичним вимогам на вул. 50-річчя Перемоги і площі Героїв Сталінграда.

10. У центрі міста з\'явилась розмітка блакитного кольору, яка визначає місця для паркування автомобілів.

11. Упроваджено практику облаштування стоянок для автомобілів на прибудинкових територіях за ініціативи мешканців.

5. Сучасні системи забезпечення життєдіяльності міста
Мета: модернізація підсистем забезпечення життєдіяльності міста відповідно до сучасних технологічних та екологічних вимог для забезпечення комфортних умов проживання для всіх його мешканців.

1.Вінниця стала пілотним містом для реалізації проекту USAID "Реформа міського теплозабезпечення в Україні".

2. Досягнуто домовленостей щодо отримання фінансової підтримки від уряду Швейцарії в розмірі 16 млн. швейцарських франків для впровадження на території міста проекту з енергоефективності.

3. Трамвайний парк міста повністю перейшов на трамваї, отримані від швейцарського Цюріха.

4. З метою мінімізації аварійних відключень електроенергії триває реконструкція електромереж міста в різних мікрорайонах.

5. Спільно з обласним бюджетом збудовано магістральну мережу каналізації у мікрорайоні "П\'ятничани", сьогодні її прокладають на Старому місті.

7. Збудовано нову автоматизовану котельню по вулиці Пирогова, 144; виведено з експлуатації ряд малопотужних котелень, споживачів яких підключено до потужних теплоелектроцентралей.

8. На вулицях міста з\'явились нові двоконтейнерні євроурни.

9. Оновлено парк прибиральної техніки, у тому числі міні-технікою для прибирання тротуарів і дворів. Дорожники отримали довгоочікувану машину-лазер для нанесення дорожньої розмітки, а вся спецтехніка відтепер оснащена системою GPS, що сприяє координації її роботи.

10. Розпочато проектування будівництва сміттєпереробного заводу на заміну полігону у с.Стадниця.

6. високоякісні комунальні послуги
Мета: забезпечення мешканців міста належної якості комунальними послугами при оптимальному співвідношенні "ціна - якість"

1. Оптимізовано систему контролю за якістю надання комунальних послуг і оперативністю реагування на аварійні ситуації завдяки інтеграції диспетчерських служб у єдину систему.

2. Відкрито Ресурсний центр по підтримці ОСББ (об\'єднань співвласників багатоповерхових будинків) у рамках реалізації проекту IFC "Енергоефективність у житловому секторі України".

3. Упродовж року майже тисяча городян отримали статус та посвідчення старшого у будинку, ставши головною фігурою у взаємостосунках між мешканцями і ЖЕКами за формулою "ЖЕК зробив - старший у будинку перевірив - мешканці заплатили".

4. У місті розпочалось впровадження єдиного рахунку за всі види комунальних послуг.

7. Місто дружнє до дітей
Мета: створення передумов для повноцінного і здорового розвитку дітей, а також для участі самих дітей у формуванні міського середовища.

1. Вінниця у новому навчальному році стала лідером в Україні з фінансування придбання обладнання - в середньому 30 тис. грн. на одну школу. У Києві, який другий - 20,5 тис. грн. У Херсоні, який третій - 3 тис. грн.

2. Після відкриття 7 вересня нового дитсадка "Шоколадка" у мікрорайоні олійно-жирового комбінату Вінниця підійшла упритул до ліквідації черги у дошкільних навчальних закладах. Спільно із облдержадміністрацією заплановано реконструкцію іще одного колишнього дитсадочка.

3. Інфраструктуру для дозвілля дітей поповнили п\'ять ігрових мультикомплексів у різних мікрорайонах міста.

4. У нове просторе приміщення переїхало хореографічне відділення школи мистецтв "Вишенька".

8. Сильна громада, яка дбає про кожного
Мета: створення умов для повноцінної участі у житті територіальної громади усіх її членів, незалежно від матеріального становища, національно-культурних особливостей, вікових та фізичних обмежень.

1. За програмою "Муніципальне житло" восени 2010 року 89 сімей лікарів, учителів, інших працівників бюджетної сфери змогли придбати квартири у новозбудованому житловому будинку за найнижчою у місті вартістю 1 кв.м. Наступний будинок за цією програмою планується здати у 2012 р.

2. Тривала адаптація міського середовища до потреб мешканців з обмеженими фізичними можливостями. Обладнано більше 320 пандусів, нанесено спеціальну розмітку жовтого кольору на зупинках громадського транспорту та встановлено чіткі графіки руху низькопольних тролейбусів.

3. Створено службу супроводу для зручного пересування містом людям з проблемами зору і на візках.

4. До початку нового театрального сезону музично-драматичний театр Садовського став доступним і для людей на візках. Для них обладнали вбиральню та пандуси на вході.

9. Охорона здоров\'я належного рівня
Мета: поширення стандартів здорового способу життя та забезпечення доступу мешканців до високоякісних медичних послуг.

1. З метою популяризації здорового способу життя облаштовано перші чотири "тренажерні зали" під відкритим небом у Центральному парку, на пр. Юності, біля ЗОШ №29 і №20. До кінця року відремонтують всього майже 20 спортивних дитячих майданчиків в дворах багатоповерхівок, вартістю близько 40 тис. грн. кожен.

2. До кінця року планується здійснити перехід на медичне обслуговування за сімейним принципом. Місто вже поділене на 245 сімейних дільниць, об\'єднаних у відділення (амбулаторії) загальної практики сімейної медицини на базі семи центрів первинної медико-санітарної допомоги.

3. У міській лікарні Центр матері і дитини реконструйовано і оснащено реанімаційний блок і палати інтенсивної терапії.

4. За допомогою Посольства Ізраїлю в Україні розпочато проект по створенню потужного діагностичного центру в поліклініці міської лікарні швидкої медичної допомоги.

5. З метою підвищення доступності та якості медичних послуг для вінничан, прозорості залучення додаткових ресурсів для розвитку медичної галузі міська рада придбала страхову компанію "Місто". Уже успішно апробовано програму "Лелека" по страхуванню вагітних жінок. Нині розробляються інші доступні програми страхування.

10. Яскраве та різноманітне культурне життя
Мета: створення у місті атмосфери вільного творчого самовираження та конкурентноспроможного мистецького середовища.

1. Задля популяризації сучасних форматів проведення культурних акцій Вінницька міська рада визначила десять творчих проектів, які протягом літа реалізовувались у рамках "Мистецьких вихідних" на різних майданчиках міста.

2. У рамках програми "Свято генерацій" розпочалась трансформація Вінниці у творче середовище.


 


Переглядів: 12985
Поширень: 0