Восени минулого року обласний центр увійшов до Асоціації «Енергоефективних міст України». А наприкінці 2010 року Вінниця та ряд інших міст України стали учасниками Проекту «Реформи міського теплозабезпечення» (РМТ). Створення муніципального енергоплану є однією з вимог Проекту «РМТ». Це основний документ в сфері управління енергетичною складовою міста, який в рамках затверджених довгострокових пріоритетів визначає системну політику місцевої влади в сфері енергозбереження на період 2012-2015 років. Він також визначає перелік середньострокових цілей енергетичної політики міста та докладно описує організаційно-фінансовий механізм їх досягнення.

Близько 10 місяців фахівці у сфері енергетики вивчали існуючу у місті систему енергопостачання, аналізували існуючий стан споживання енергії городянами та розробляли заходи по енергозбереженню. У вівторок, 11 жовтня, фахівці-консультанти Інституту місцевого розвитку представили енергоплан, який допоможе Вінниці упродовж наступних чотирьох років скоротити енергоспоживання на 20%, знизити викиди вуглекислого газу у повітря та оптимізувати енергетичну галузь міста.

Муніципальним енергопланом зокрема передбачається скорочення теплових мереж, створення системи контролю за споживанням енергоресурсів, відокремлення від енергетичного комплексу міста котелень, які на сьогоднішній день є малоефективними. Крім того, запропоновано впроваджувати заходи по термомодернізації житлових будинків та бюджетних установ тощо. Після впровадження середньострокових заходів очікується, що вже до 2015 року лише у бюджетному секторі міста буде досягнуто економії споживання газу на рівні 8161 тис.м3, електроенергії - 1050 тис.кВт/год. В цілому у перспективі упродовж чотирьох років буде досягнуто економії споживання природного газу у розмірі 30747 тисяч кубічних метрів.

Міський голова Володимир Гройсман зазначив, що муніципальний енергоплан є надзвичайно важливим фундаментальним документом, який дає відповіді на питання енергоефективності та енергозбереження. «Я вдячний усім за серйозну роботу, - говорить очільник Вінниці. - Проте слід зазначити, що будь-який план потрібен не лише для звітності, а для його подальшої реалізації та втілення у життя. Сьогодні міста України повинні максимально ефективно рухатись у питаннях енергозбереження, і, як наслідок, вирішувати питання захисту екології, розвитку міст, заощадження ресурсів. Я сподіваюсь, що упродовж наступних трьох-п\'яти років Вінниця стане одним із найкращих міст по енергозбереженню».

Тепер місцеві фахівці з питань енергетики будуть працювати над інтеграцією проекту муніципального енергоплану із тими документами та проектами, які вже впроваджуються у місті з моменту ухвалення в лютому 2010 року Схем перспективного розвитку систем теплозабезпечення міста для створення єдиної цілісної стратегії енергоефективності Вінниці.

 


Переглядів: 3500
Поширень: 0