Двічі представники ТОВ «Діженю плаза» намагались виставити будівельні риштування і перекрити доступ орендарів до Будинку побуту, причому в обох випадках ці атаки здійснювались посеред ночі. Однак завдяки оперативному реагуванню посадовців міської ради та правоохоронців «штурмовики» вимушені були відступити.

Ці події і стали основою для порушення уже двох кримінальних справ. Виявилось, що апетити зловмисників не обмежились ласим шматком комунальної власності у центрі міста. На сьогоднішній день уже встановлено, що одні і ті ж особи, діючи за однією й тою ж схемою, здійснили спробу привласнення принаймі 17 об\'єктів державної та комунальної власності у місті Вінниці.

За словами заступника мера Вінниці, Заслуженого юриста України Володимира Слишинського (якому, до речі, в ході однієї з атак пошкодили руку), уже встановлено, що масштаб афери оцінюється у суму біля 37 мільйонів гривень, але ще встановлені не усі деталі і загальна сума може вирости до 60-70 мільйонів. Він також відзначив, що схема, застосована у місті Вінниці, поки що не має аналогів в Україні, і розповів про деякі її подробиці.

Группа зловмисників, мешканців Могилів- Подільського, діяла через підконтрольні їм фірми, серед яких ТОВ «Торговий дім», ТОВ «Діженю плаза» та інші. На кожен з 17 об\'єктів право власності вони незаконно отримували на основі судових рішень Замостянського районного суду (м.Вінниця) та Тульчинського районного суду (Вінницька область). Суд виносив рішення на користь зацікавлених осіб за умовою не фактичної, а майбутньої сплати вартості об\'єктів, що суперечить чинному законодавству. При цьому міська рада як відповідач або третя сторона - в суд не запрошувалась і навіть не повідомлялась про судові засідання.

Всі суди відбулись в період з квітня по листопад 2007 року, а головували на їх засіданнях одні і ті ж судді. Так, зокрема, рішення по 7 з 17 зазначених об\'єктів було прийнято при безпосередній участі голови Замостянського районного суду В.Г. Байдака. Далі кошти не сплачувались взагалі, або сплачувались в суттєво менших від вартості об\'єктів сумах. Однак це не заважало новим власникам реєструвати на себе право власності в БТІ та управлінні земельних ресурсів по м. Вінниці, яке підпорядковане Державному Агентству земельних ресурсів України. Посадовці останньої з названих установ уже є фігурантами принаймі однієї з порушених кримінальних справ, а в приміщеннях управління нещодавно було проведено обшук.

Зловмисники діяли чітко і швидко. У лічені дні об\'єкти «сумнівноЇ» власності по декілька разів передавались від однієї підконтрольної їм фірми іншим, а іноді і просто фізичним особам, після чого під заставу цих об\'єктів у Вінницькій філії банку «Універсальний» на приватних осіб оформлялись кредити, сума кожного з яких становила біля 250 тисяч гривень. Таких кредитів, як вже встановлено, було видано понад 150, а їх отримувачі - здебільшого жителі того ж Могилів-Подільського. Цікаво, що фіктивні довідки про зарплату для надання у банк їм видавали ті ж фірми, які вже згадувались. Володимир Слишинський відзначив, що за його інформацією, більшість отримувачів кредитів навіть не здогадуються, що на них оформлені фінансові зобов\'язання по 50 тисяч доларів на кожного, а реально на руки вони отримували по 400 гривень. На його думку, акціонери банку «Універсальний» також поки що не знають про те, що його вінницька філія стала ланкою у цьому сумнівному ланцюжку.

Можна сподіватись, що в ході слідства, яке триває, - виявиться іще чимало цікавих деталей цієї справи. Тим часом, могилів-подільські «комбінатори», відчувши, що земля горить у них під ногами, розпочали спроби викривлення фактів у ЗМІ та пошуки прикриття своїх сумнівних справ серед посадовців різного рівня та депутатів Верховної Ради. Однак, шансів уникнути відповідальності у них немає - Вінницька міська рада, за зверненням якої і були порушені обидві кримінальні справи проти зловмисників, має твердий намір добиватись повернення усіх зазначених об\'єктів до комунальної власності та притягнення до відповідальності усіх причетних до цієї справи осіб, незалежно від посад.


Переглядів: 3522
Поширень: 0