18 жовтня у Вінницькій мерії привітали представників Уповноважених з прав дітей (дитячих омбудсменів) із початком третьої каденції та заслухали звіт про діяльність їхніх попередників. Десять учнів загальноосвітніх шкіл, які пройшли конкурс проектів серед навчальних закладів на тематику «Я – омбудсмен», стали громадськими представниками прав дітей в органах місцевого самоврядування та державної влади.

У 2007 році у Вінниці було створено громадське представництво Уповноважених з прав дітей (дитячих омбудсменів) міста Вінниці. На початку своєї каденції омбудсмени проходили спеціальне навчання за участю психологів та юристів, а також фахівців з соціальної роботи. Тоді ж було визначено функціональні обов’язки та сфери відповідальності представників прав дітей. За два роки, з 2007 по 2009 рік, для спілкування та обміну інформацією було створено Інтернет-сторінку дитячих омбудсменів. Крім того, уповноважені з прав дітей брали участь у міжнародних проектах та проходили навчання в Міжнародній Школі Рівних Можливостей (м. Київ). Також омбудсмени першої каденції брали участь у вирішенні 23 справ, пов’язаних із порушенням прав дітей внаслідок домашнього насильства, недбалого ставлення батьків до виховання дітей та забезпечення потреб дитини.

Нині Наталя Єрмакова, Тарас Олексюк та Володимир Сахаров, які представляли права Вінницьких дітей у період з 2007 по 2009 роки, навчаються у престижних вищих навчальних закладах України – Києво-Могилянській академії та Юридичній академії ім. Ярослава Мудрого. А вінничанка Анастасія Герасимовська зараз навчається у Франції.

Їх наступники, омбудсмени, які працювали з 2009 по 2011 роки, - увійшли до складу Дитячої дорадчої ради при міському голові. За час їхньої каденції на базі загальноосвітніх шкіл створені Представництва дитячих омбудсменів, щомісяця проводились рейди щодо дотримання законодавства стосовно продажу неповнолітнім алкогольних та тютюнових виробів. Також представники дітей проводили рейди щодо перевірки сімей, які не мають сприятливих умов для проживання діток. Крім того, вони неодноразово брали участь у судових засіданнях, щодо позбавлення батьківських прав батьків, які не піклуються про дітей. Омбудсмени 2-ї каденції брали участь у вирішенні 36 справ, пов’язаних з порушенням прав дитини.

Третя каденція захисників прав дітей обіцяє багато нових та цікавих ідей. Так, зокрема, учениця ЗОШ №25 Карина Ружицька запропонувала друк флаєрів з усіма необхідними телефонами та контактами, за якими слід звертатися дітям у разі порушення їхніх прав (служба у справах захисту дітей, відділ у справах молоді та туризму, телефон шкільного психолога тощо). А Вероніка Ткачук, учениця ЗОШ №6, запропонувала підвищувати рівень знань дітей про їхні права та обов’язки за допомогою шкільної газети «Ваше право, учень». Крім того, запропонувала проводити різноманітні майстер-класи та мистецькі проекти для дітей з обмеженими фізичними можливостями.

Міський голова Володимир Гройсман, вітаючи новий склад Уповноважених з прав дітей підкреслив, що діти – це не лише майбутнє, а й сьогодення. «Дуже важливо дати дітям можливість для самореалізації, і в рамках програми омбудсменів міста створено гарний майданчик для цієї мети, - говорить очільник міста. – Хто сьогодні якнайкраще розуміє ритм життя дитини, ніж сама дитина? Хто сьогодні ще краще розуміє актуальність тих чи інших проблем, ніж вони? На жаль, сьогодні, кажучи «діти» - одразу усі це асоціюють із словом «проблеми». Мені б сьогодні хотілося, аби діти асоціювались із новими проектами, реалізацією тих бажань та мрій, які сьогодні мають наші діти. І наше з вами завдання дати їм такі умови. Перші кроки для цього вже зроблені, і сьогодні цей рух слід підсилювати»


Переглядів: 5342
Поширень: 0