Вінничани на власні очі побачили, що на сьогоднішній день реформи у Грузії відбуваються досить швидко, тому і країна розвивається прискореними темпами. Якщо ще зовсім нещодавно в домівках мешканців Руставі не було ні газу, ні світла, ні води, а на вулицях – світла, асфальту та тротуарів, то зараз інтенсивно будуються нові дороги, проведені усі комунікації, а ввечері світло загоряється не лише у вікнах багатоповерхівок, а й самі житлові будинки підсвічуються ззовні від підсиленого освітлення.

Заступник міського голови Володимир Слишинський ділиться своїми враженнями від поїздки: «Ми побували в Будинку юстиції. Це будинок, в якому здійснюється видача посвідчень особи, видача паспортів, документів на шлюб, свідоцтво про народження, отримання посвідчення на право проживання, прийняття громадянства тощо - говорить Володимир Слишинський. - Другий блок - це реєстрація документів, пов’язаних із нерухомістю, щось на зразок нашого БТІ. Слід зазначити, що Будинок юстиції, який є державним органом влади, працює за системою нашого Прозорого офісу – ті ж самі підходи, та ж сама система, ті ж принципи. Єдине, що в Руставі це відбувається на рівні держави і підтримується саме державою». За словами Володимира Слишинського, в Руставі декілька місяців тому відкрито і Універсам послуг, який також працює за принципом вінницького Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» (відмінність полягає у тому, що ці послуги надаються органами державної влади, а не муніципальної). «Ті принципи, які запроваджені у Вінниці ще чотири роки тому, в Грузії підтримуються державою. Зокрема, якщо порівняти наше БТІ, то відповідно до законодавства, термін надання послуг у нас складає від 10 до 30 днів. Втім, за рішенням виконавчого комітету за підвищеним рівнем оплати послуг деякі з них надаються упродовж одного-трьох днів, - зазначив заступник Вінницького міського голови. - В Грузії ж на рівні держави затверджено, що подібні послуги повинні надаватися у десятиденний термін. Але громадянин має право отримати цю послугу протягом однієї години за плату в підвищеному розмірі».

Стосовно реєстрації транспортних засобів, видачі водійських прав та отримання різноманітних свідоцтв та номерів на авто, то в Руставі є спеціальний центр на кшталт МРЕВ. Сюди мешканці приїжджають незалежно від місця проживання і отримують необхідні документи упродовж декількох хвилин. Для того, щоб отримати номерний знак на авто, слід обрати із варіантів, які є на спеціальному стенді та отримати номери безкоштовно. У разі вибору якогось особливого номеру (з певними цифрами, іменного тощо), на терміналі слід ввести дані, які громадянин бажає бачити на номері свого авто. На моніторі з’явиться інформація з приводу того, чи подібний номерний знак вже зареєстровано чи ні. У разі, якщо оригінальний номер не зареєстровано, за визначену плату номери виготовляються і видаються в найкоротші терміни.

Секретар Вінницької міської ради Сергій Моргунов розповів про реформування у Грузії системи правоохоронних органів. «Одного дня усі працівники тоді ще міліції, а зараз поліції були масово звільнені. На їх місця прийшли нові люди із вищою освітою. При чому, освіта не обов’язково повинна була бути юридичною. - говорить Сергій Моргунов. – Таке рішення прийняв Президент Грузії. Наразі у працівників поліції підвищений рівень заробітної плати, досить чіткий моніторинг боротьби із хабарництвом. Проводяться серйозні антикорупційні заходи, зокрема, людину, яка пропонує хабара, притягують до кримінальної відповідальності. Приміщення відділків поліції повністю скляні та прозорі. Тобто будь-хто може спостерігати за роботою працівників, за прийомом громадян тощо. Коли ми розмовляли із пересічними громадянами, усі говорять про те, що такого поняття, як злочинність, у них сьогодні просто немає: вони навіть залишають свої авто незачиненими та без сигналізації у будь-якому районі Руставі». Стосовно порядку на дорогах також вжиті досить дієві заходи. Так, зокрема, у Грузії на державному рівні визначено високий рівень штрафів за порушення правил дорожнього руху. А оскільки за можливість «вирішити питання без протоколу» загрожує кримінальна відповідальність, пересічному грузину дешевше і вигідніше бути законослухняним громадянином, аніж потрапити до рук поліції. З іншого боку, працівників поліції достатньо мотивують високою заробітною платнею, щоб якісно виконували свої обов’язки та не спокушались на «подяку у конвертах».

Під час робочого візиту вінницькі посадовці знайомились також із роботою муніципалітету Руставі. «В Грузії не існує районних та обласних рад. Мерів призначає Президент країни, а міські ради (в Руставі вона складається з 25 чоловік) обирає громада - повідомив Володимир Слишинський. – Відтак, нинішній мер Руставі Закарій Дарчиашвілі представляє в своїй особі і державну владу, і муніципальну».

«В мерії Руставі інша побудова структури, оскільки в них є мерія і 10 муніципалітетів по районах міста. Там у них відбувається прийом громадян, реагування на проблемні питання, які відбуваються в тому чи іншому регіоні, тобто те, що зараз проводиться у Вінниці - формування міні-Прозорих офісів на територіях для наближення послуг до людей,» - говорить Сергій Моргунов. Крім того, у Руставі максимально спрощуються процедури для залучення інвестицій. «Продаж земельних ділянок та тендерні процедури відбуваються у режимі он-лайн, - розповідає секретар міської ради. – Втім, питання видачі земельної ділянки знаходиться на дуже жорсткому контролі. Зокрема, якщо інвестор готовий вкласти великі кошти у будівництво того чи іншого закладу, держава може виділити у власність ділянку безкоштовно, але за однієї умови: якщо протягом одного-двох років будівництво буде завершено. Якщо хтось із підприємців купив земельну ділянку, але вона не була освоєна за цей термін, вона переходить у державну власність без будь-якої компенсації тим особам, які придбали цю ділянку».


Переглядів: 3929
Поширень: 0