Формування стратегічного плану розвитку - невід’ємна частина успішності реалізації завдань, які диктує сьогодення. Якісне, реальне та чітке планування дає можливість системно вирішувати проблеми та здійснювати заходи, які спрямовані на розвиток. Минулої осені у Вінниці було сформовано та затверджено Концепцію стратегії розвитку «Вінниця:2020». Після цього розпочалась робота по формуванню самої стратегії.

Протягом поточного року фахівці різних департаментів та відділів міської ради активно знайомились із досвідом стратегічного планування іноземних партнерів Вінниці: їздили до Цюріху, за програмою стажування розпочались поїздки до Кельце. Також працівники департаменту економіки і інвестицій брали участь у навчальних семінарах у Львові, які стосувались теми стратегічного планування з урахуванням суспільної думки і були організовані в рамках проекту партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування та розвиток». Саме там організатори проекту дізнались від вінницьких фахівців про позитивний досвід та досягнення Вінниці у різних напрямках життєдіяльності. В результаті керівництво Проекту «Регіональне врядування та розвиток» (РТР) прийняло рішення на базі Вінницької міської ради провести практичний семінар за участю керівників різних міст України. Також було досягнуто домовленості провести навчання керівників структурних підрозділів Вінницької міської ради у фокус-групах, які утворені як з представників міської ради, так і зовнішніх експертів, і які з жовтня цього року розпочинають працювати над формуванням локальних стратегій відповідно до 10 пріоритетів, визначених у Концепції «Вінниця – 2020».

В рамках програми практичного семінару «Розробка та впровадження стратегій розвитку: досвід українських міст» запланований обмін найкращим досвідом між міськими головами, міжнародними та українськими експертами в напрямку формування стратегії розвитку міста, систем моніторингу та оцінювання перспективних змін, залучення інвестицій та пошуку позабюджетного фінансування тощо. Семінар побудований на реальних прикладах найкращих практик.

В семінарі беруть участь Майк Мюррей – член ради директорів Канадського інституту урбаністики, керівник регіону Ватерлоо, Канада; Тай Шеттак – президент компанії PV Labs та голова ради директорів коледжу Мохавк (Канада), а також міські голови Запоріжжя, Горлівки, Івано-Франківська, Мелітополя, Конотопу, Хмільника, Шостки та інші очільники міст України.

Протягом семінару учасники мають можливість дізнатись про кращий досвід українських міст. Вінницькі напрацювання, які будуть висвітлюватись на зібранні, стосуватимуться інноваційних підходів до розробки стратегії розвитку міста та впровадження пріоритетних проектів. Керівники інших міст презентують теми: «Проекти розвитку інфраструктури та бізнес середовища – досвід партнерства та залучення альтернативних коштів», «Збір та переробка сміття – проекти міжмуніципального розвитку», «Створення кластерів, промислових парків, бізнес-інкубаторів тощо: досвід Мелітополя», «Економічний розвиток – досвід Шостки: індустріальний парк та альтернативне тепло забезпечення», «Європейський досвід розробки та впровадження місцевих/регіональних стратегій розвитку».

Закордонні фахівці поділяться власним досвідом з наступних тем: «Партнерство для успіху: Стратегічне планування та економічний розвиток» та «Регіональні мережі інновацій: Економічні вигоди для міст від гарних ідей». В рамках семінару також передбачені обговорення та дискусії на тему стратегічного планування.

«Оскільки ми саме зараз працюємо над стратегією нашого міста, нам для якісної роботи досить важливим є досвід такої роботи інших міст і країн. Для Вінниці важливо вибудовувати перспективу і оперативні плани узгоджувати з довгостроковими, - розповідає міський голова Володимир Гройсман. – Досить важливим для нас є також міжнародний досвід, який вчить нас новим підходам до розвитку міста. Тому цей семінар є позитивною складовою тієї комплексної роботи, яку ми розгорнули по підготовці такого важливого документу як Стратегічний план розвитку міста».

Довідка про Проект партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування та розвиток» (РВР)

Проект партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування та розвиток» (РВР), в рамках якого відбувається практичний семінар у Вінниці, був започаткований у 2005 році. Він спрямований на активізацію економічного розвитку усіх регіонів України. РВР фінансується Канадським агентством міжнародного розвитку і розрахований на 7 років (до 2012 року). Практичною складовою навчальної програми є розробка та впровадження учасниками реальних проектів розвитку регіонів, з урахування питань гендерної рівності та екологічної безпеки.

Проект РВР спрямований на розробку та впровадження практично-орієнтованої навчальної програми для державних службовців у 13 областях України. Учасники навчання мають можливість отримати знання та практичні навики щодо забезпечення сталого економічного розвитку, зменшення інфраструктурного дефіциту країни та ефективнішого менеджменту регіональними фінансами.

Протягом останніх років, проект РВР об’єднав фахівців з Канади, України та країн Центральної та Східної Європи. Тут працюють експерти з питань стратегічного планування та управління проектами, розробки показників для моніторингу регіонального розвитку, проведення соціально-гендерних аналізів для проектів розвитку громад тощо. Вони допомагають у проведенні навчань та надання консультацій для всіх зацікавлених груп проекту.


Переглядів: 4385
Поширень: 0