Першими, хто зустрічатиме городян на святі, стане ансамбль барабанщиць ”Киянки», який супроводжує усі президентські урочистості. Оркестру 24 роки. Саме ці 30 дівчат стали свого роду футбольним талісманом України. Адже вони постійно відкривають усі ігри збірної України та футбольного клубу «Динамо». Окрім цього, «Киянки» є володарем гран-прі міжнародного музичного фестивалю у місті Адрамо, Італія. Вже три роки поспіль ці дівчата виборюють право відкривати знаменитий Венеціанський карнавал. Саме вони й будуть відкривати Вінницький карнавал. За 24 роки у оркестрі змінилось 10 поколінь барабанщиць. Дівчат відбирають по всій Україні. Аби грати у цьому оркестрі, дівчатам потрібно мати зріст не менше 165 см, а за віком бути не молодше 20-ти років. Окрім цього, потрібно мати ідеальний слух та яскраву зовнішність. За 24 роки саме цей оркестр дав більше ніж 500 концертів по всьому світу. Репетиції оркестру проходять досить дивно – аби від барабанів у дівчат не боліла голова, під час тренування вони палицями грають на натягнутій резині. В їх арсеналі більше 15 мелодій. Цікавим фактом є те, що під час виступів дівчат жодного разу не йшов дощ. Тому маємо надію, що небесна канцелярія на День народження Вінниці порадує городян сонячною погодою.

Окрім оркестру барабанщиць, усіх вінничан порадує дівочий духовий оркестр ”Роксолана” з Кременчуга. Його так само запросили до Вінниці. У карнавальній ході, яка розпочнеться від Майдану Незалежності вздовж центральної вулиці міста – Соборної, візьмуть участь театри з Польщі, Угорщини та багатьох міст України. Йтимуть актори під музику в стилі ”латинос”. На пересувних платформах відбуватимуться дійства місцевих та запрошених театрів. Зокрема, це київський театр ”Лялька” (понад 20 ляльок у повний зріст). Побачать городяни і вже знайомі їм обличчя: відомий зі святкування цьогорічних Днів Європи у Вінниці львівський театр ”Воскресіння”. Спектаклі театру «Воскресіння», директором та художнім керівником якого є знакова для вітчизняного театрального мистецтва фігура, -Ярослав Федоришин,- бачили і оцінили мешканці вже більше 50 міст Європи. Зокрема, вогняна інсталяція “Глорія”, якою завершували Дні Європи у Вінниці, отримала нагороди на фестивалях у Словакії, Польщі, Австрії, Німеччині, Туреччині. Із Польщі на світкування Дня народження Вінниці приїдуть чотири вуличні театри. Створювати настрій вінничанам будуть люди зі світовими іменами. Це краківський режисер Єжи Золь (театр КТО), польський режисер Артур Ліс (театр “Маката”), угорський театр “Карабоніс” («коні на ходулях») Богдана Науки, Ельвіра Твардовська тощо. Польський театр “Клініка ляльок” до Вінниці приїде з гастролів до Австралії. Саме цей театр нагороджений преміями на фестивалях у Франції, Італії, Польщі, Нідарландів.Однак більшість учасників карнавалу – вінницькі колективи та актори. Розважальна програма розрахована на 42 години. Із них 32 відвели місцевим колективам.

Надвечір 20 вересня біля “книжки” вінничани побачать “Карміну Бурану”, яка вважається бестселлером серед музичних творів ХХ століття. Для цього на площі Василя Стуса буде змонтовано небачену за розмірами сцену. Під час святкування Дня міста проїзд у громадському транспорті для вінничан буде безкоштовним.


Переглядів: 4549
Поширень: 0